Екипът на проф. Горчев извърши много сложна и рядка операция, довела до спасяване на живота на пациентка и нейното бебе

28.02.2018 11:48

В Отделението по гинекология на УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев и неговият екип извършиха изключително рядка и сложна животоспасяваща операция на млада бременна жена с рак на шийката на матката, с която спасиха едновременно плода и пациентката. В момента жената и бебето-момченце са в добро състояние след двете едновременни интервенции – раждане чрез цезарово сечение с последваща радикална хистеректомия и тотална тазова лимфна дисекция.
Младата пациентка е била в напреднала бременност, когато по време на рутинен преглед към женска консултация, съобщава за прокървяване. След извършен гинекологичен преглед е диагностицирана с рак на маточната шийка. Насочена е към УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен и консултация с чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев. По време на консултацията пациентката е категорична в желанието си за запазване на бременността. Това изисква събиране на екип от висококвалифицирани специалисти и едновременно провеждане на две сложни операции за спасяване на живота на жената и нейното дете. Първата акушерска операция – родоразрешение чрез цезарово сечение – е осъществена от д-р Пепо Партенов, началник на АГ Клиника „Света Марина“ – Плевен, а втората, гинекологична интервенция извършва чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев – радикална хистеректомия за отстраняване на матката с лимфна дисекция.
Проф. Горчев коментира случая с пациентката така: „Сложната двойна операция бе животоспасяваща за младата жена и единствено възможна от гледна точка на разрешаване на нейното онкологично заболяване и осигуряване на възможност да износи и роди здраво дете“. Като извод от ситуацията, той съветва бременните жени да посещават редовно кабинетите по женска консултация и да провеждат всички рутинни, профилактични прегледи и изследвания.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: