Румен Петков: Мораториумът върху строежа на АЕЦ „Белене“ трябва да падне

27.02.2018 8:30

Мораториумът върху строежа на АЕЦ „Белене“ трябва да падне. Това е необходимото условие, за да се намери сериозен инвеститор за изграждането на централата, в която трябва да имаме държавно участие, защото подобни проекти имат пряко отношение към икономиката на страната ни и към нашата национална сигурност. Това заяви в ефира на БНТ членът на ИБ на АБВ Румен Петков. Във връзка с темата той бе призован за коментар по отношение на тезата на премиера Борисов, че можем да мислим за АЕЦ „Белене“ като за общ балкански проект. „Президентът Първанов в неделя разви тази теза на един много сериозен ядрен форум, който АБВ организира. Много е важно да сме наясно с възможните източници на финансиране за АЕЦ „Белене“. Премиерът днес е говорил за европейско финансиране, мисля че това е много трудно. Това, което трябва да направим е да си гарантираме националния интерес, като първо Народното събрание снеме мораториума върху изграждането на централата, въпреки че това може би не е точния юридически термин. Второ, да се обяви процедурата по изграждането на централата и България да гарантира своето участие в проекта с досега направените инвестиции. И трето, тази процедура трябва да доведе до намирането на силен стратегически инвеститор, като през цялото време сме с ясното съзнание, че става въпрос и за националната сигурност на България“, посочи той.
В страни от темата Румен Петков бе призован за коментар и по отношение на скандалите, възникнали около продажбата на ЧЕЗ, която доведе и до министерска оставка. „ЧЕЗ е едно от предприятията, свързани с националната ни сигурност, то влиза в домовете на над три милиона българи. То е ключово по отношение на обезпечаването на енергетиката ни, така че няма как сделката за неговата продажба да не предизвиква интерес. Тук изникват два въпроса. По време на водените процедури и преговори, които вървят много месеци, българската държава проявила ли е интерес и имала ли е претенции как ще се структурира процедурата по продажбата от гледна точка на гарантиране на националната ни сигурност и интерес? Днес ние не можем да кажем и кой ще бъде ресурсният източник по сделката. Но е много важно да се знае, какво може да заложи като обезпечение тази компания, която иска да купи дружеството“, заяви той.
По думите му действията, които се предприемат от управляващите в момента, са хаотичен опит за отговор на въпросите, изникнали след избухването на скандала. „Ние трябва да проявим много силен интерес към това каква е мотивацията на ЧЕЗ да се ориентира точно към тази наша компания. Сигурно се дава добра цена, но ние имаме закон за енергетиката, ние имаме търговски закони и публично частно право. И след като нашата държава не е пожелала да контролира този процес, аз не разбирам например защо трябваше да се иска оставката на енергийния министър? Когато ние сме приели като държава, че няма да се интересуваме от тази сделка, а постфактум тичаме да се опитваме да удовлетворим някакви обществени нагласи и интереси, няма как да очакваме у нас да дойде сериозен голям чуждестранен инвеститор, защото ние не създаваме атмосфера за това“.
Румен Петков бе категоричен и че сериозен обществен интерес генерира и бизнес активността на сочената за купувач на ЧЕЗ бизнес дама. „Ако се прояви малко любопитство към разнопосочните измерения на нейния бизнес, ще видим, че тя участва в санирането на сгради в Пазарджик за около пет милиона лева. Второ, тя държи практически всичките големи паркинги в същия град. Трето, трябва да се каже ясно, че на 9 март в Пазарджик трябва да се финализира процедурата за „синя зона“. И тук идва въпросът защо общината се разделя с половин милион лева годишно, като дава тази зона на концесия на частна компания? Ами ако госпожа Върбакова или нейните хора вече са закупили съответните техники за гарантиране на тази „синя зона“? А ако общинският съвет в града например днес, е взел един или два паркинга от госпожа Върбакова и утре те станат част от тази зона? Т.е. имаме една мащабност, на която доста български бизнесмени биха завидели“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: