Посланик Педро Пабло Сан Хорхе Родригес: Целта ни е възникването на нови идеи за контакти между Плевен и Куба

24.02.2018 11:03

Целта на посещението ми в Плевен е да установя лични контакти с ръководството на Община Плевен и заедно да работим по нови идеи за контакти между Плевен и Куба. Това сподели на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен вчера посланикът на Република Куба у нас Негово превъзходителство Педро Пабло Сан Хорхе Родригес. Той бе в града ни по покана на народните представители от „БСП за България“ от 15 МИР Плевен Васил Антонов, Стефан Бурджев и Чавдар Велинов, като поводът за визитата му бе учредяването в Плевен на филиал на Асоциацията за приятелство „България-Куба“.

Посланикът не скри, че е имал възможност да проведе изключително ползотворен разговор с кмета на Община Плевен Георг Спартански, с когото са разменили мнения по теми от двустранно значение. Заедно оценихме възможностите за сътрудничество между Плевен и нашата страна не само в сферата на икономиката и търговията, но и в други области, сподели Негово превъзходителство. Той отбеляза, че това е негова първа визита в нашия град, но я определи, като изключително важна, изразявайки увереност, че предстои активна работа за разширяване на взаимодействието между Плевен и Куба.

Пред плевенските медии Педро Пабло Сан Хорхе Родригес отчете като факт, че в момента икономическите контакти между България и Куба са твърде скромни. „В края на 80-те години на XX век България беше третият икономически партньор на Куба сред социалистическите страни след СССР и ГДР. Имахме непрестанен търговски обмен с вашата страна и българските продукти бяха добре познати в Куба. Ние също изнасяхме кубински продукти за България, като захар, например. През последните 25 години този мащаб на търговията спадна, но след идването ми тук положих усилия тази ситуация да се подобри“, каза посланикът. Той припомни, че Куба е страна с отворена икономика и е силно зависима от външната търговия, като има връзки с повече от 120 страни.

Посланикът посочи, че е възможно участието и на български предприятия в Куба, отбелязвайки, че проблемът е в това, че българският бизнес не познава ситуацията в островната държава, а по същия начин стоят нещата и от кубинска страна. Затова ние се постарахме да сближим предприемачите от двете държави с подписването на спогодба между търговските камари на България и Куба, едната от целите на която е обмен на непрестанна информация за икономическата ситуация в двете страни, каза още кубинският посланик.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: