Конфискуваха два килограма злато от фамилия от Долни Дъбник

23.02.2018 15:42

Върховният касационен съд не допусна обжалване и постанови отнемане в полза на държавата на имущество на стойност 256 843 лв. Основна част от него представлява златни предмети с тегло близо два килограма – осемдесет пендари, тридесет и седем монети, дванадесет гривни, два синджира, шест пръстена, два чифта обеци и две висулки. Златните накити са оценени на 247 369 лв. и се съхраняват в банков сейф на Окръжна прокуратура – Плевен. За това информират от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Делото е водено по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество срещу Иван Маринов и съпругата му Иванка Маринова от гр. Долни Дъбник, област Плевен. Те са подсъдими за пране на пари, а Иванка Маринова – и за измама в особено големи размери.

Част от същата организирана престъпна група са и синовете им – Горан Станев и Станьо Маринов.

През 2017 г. Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) спечели и делото срещу Горан Станев, от когото беше отнето имущество на стойност 140 725 лв.

Все още не е приключило делото срещу Станьо Маринов. От него се претендира имущество на стойност 2 847 297 лв.

Семейството от Долни Дъбник беше задържано през януари 2014 г. при спецакция на МВР, ДАНС и Окръжната прокуратура в Плевен по подозрение за пране на пари. Според обвинението в периода 2009 – 2013 г. те са получавали парични средства, придобити от Иванка Маринова чрез измама на жени от Палестина, Македония и други държави. Установено е, че Маринова е пътувала до различни страни и е убеждавала жертвите си, че ще ги освободи от „проклятието”, което имат те и техните близки, за което са й превеждали значителни суми по банков път. С получените средства семейството е купувало златните накити, конфискувани от КПКОНПИ.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: