ОИК – Гулянци остави без уважение жалба на БСП за извършен обиск в дома на представител на партията в Брест

17.02.2018 16:59

В ОИК – Гулянци е постъпила жалба от Огнян Божинов Янчев, като упълномощен представител на БСП за участие в избора за кмет на кметство на с.Брест, Община Гулянци, информират от избирателнта комисия. В жалбата се твърди, че сутринта на 17.02.2018 год. служители на МВР са извършили обиск в дома на Пламен Давидов Тодоров , жител на с. Брест, Община Гулянци и упълномощен представител на БСП в с. Брест за изборите за кмет на кметство в с.Брест, Община Гулянци на 18.02.2018 год. Във връзка с това в жалбата се твърди, че с извършения обиск от страна на МВР се оказва натиск върху представителя на БСП в с. Брест , неговото семейство и други граждани във връзка с предстоящите частични избири за кмет на населеното място на 18.02.2018 год.. Направено е искане ОИК Гулянци да осигури свободно и независимо упражняване на избирателните права на гражданите на Брест.

Във връзка с постъпилата жалба е изпратено писмо до РП Никопол с искане да информира ОИК Гулянци във връзка с постъпилата пред нея жалба от господин Огнян Янчев за причините поради които са били предприети действия от страна на МВР срещу Пламен Давидов Тодоров от с. Брест, упълномощен представител на БСП за с. Брест във връзка с частичните избори за кмет на кметство в с. Брест , които ще бъдат произведени на 18.02.2018 год. С писмо РП Никопол информира ОИК Гулянци, че причина за предприети действия срещу Пламен Давидов Тодоров от с.Брест е провеждащо се разследване по досъдебно производство.

След като се запозна с характера на подадената жалба и извърши своя проверка на изнесените оплаквания в нея ОИК Гулянци намира, че извършените от органите на МВР действия спрямо Пламен Давидов Тодоров не са извършени в качеството му на представител на партия, участваща в частичния избор на кмет на кметство с. Брест, които ще бъдат произведени на 18.02.2018 год. В този смисъл не са налице действия от страна на правоохранителните органи които по някакъв начин да нарушават конституционните права на гражданите в с.Брест да упражнят свободно и по съвест избирателното си право, както и разпоредби на ИК.

Предвид изложеното и на основание чл. 87, ал.1, т.22 от Изборния кодекс, Общинската избирателна комисия Гулянци оставя без уважение подадената от Огнян Божинов Янчев като упълномощен представител на БСП за участие в избора за кмет на кметство на с.Брест, Община Гулянци на 18.02.2018 год. жалба поради липсата на извършено нарушение по ИК.

Решението може да бъде обжалвано в тридневен срок от обявяването му пред ЦИК.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: