Стефан Бурджев: Непоследователната политика на ГЕРБ е причина за напрежението в системата на МВР

16.02.2018 12:24

Въпрос относно незаетите бройки от щата на МВР зададе по време на днешния парламентарен контрол към вътрешния министър Валентин Радев плевенският депутат от „БСП за България“ Стефан Бурджев. Народният представител попита министър Радев какви са причините да не е попълнен щатът на различните подразделения на МВР и как са разпределени тези бройки по главни и областни дирекции на Министерството.

Министър Радев посочи, че вакантните длъжности по основни щатове в структурите на МВР към 31 януари 2018 г. са 4766. Причината да не е попълнен щатът е начинът на формиране на бюджета на МВР по показател „персонал“, като за база служи заетостта от предходната година, обясни вътрешният министър. Така, по-голямата част от вакантните длъжности в структурите на МВР остават финансово неосигурени, допълни той. По думите на министър Радев, през 2017 г. в Министерството на вътрешните работи е налице тенденция за нарастване заетостта на държавните служители и в главните дирекции към МВР към 25 януари 2017 г. заетостта е 16 747 души, а към 21 декември 2017 г. – 17 275 или с 528 повече. В областните дирекции на МВР в началото на 2017-а заетостта е била 22 524 човека, а към 21 декември 2017-а – 22 606 или с 82 повече, като на обучение в Академията на МВР има още 400 човека. В МВР ежемесечно се следи и анализира динамиката на заетостта и се предприемат мерки за обезпечаването на структурите с човешки ресурси, съобразно утвърдения бюджет на Министерството по показател „персонал“, сподели министърът.

От своя страна, Стефан Бурджев обобщи, че от отговора на министър Радев става ясно, че незаетият щат в системата на МВР е около 10%. Ако в началото на вашия отговор вие изложихте логична теза, че бюджетите и формирането на щата се правят година за година, за мен остава изводът, че е налице непоследователна дългогодишна политика, за която главна вина имат правителствата на ГЕРБ, тъй като с малки изключение в последните 9 години в сектора на МВР управлява именно ГЕРБ, изтъкна Бурджев. Социалистът отбеляза, че това е един голям пропуск и в резултат на него съвсем естествени са напрежението в системата и постоянното недоволство в системата на МВР.

„Този щат, който минимално се увеличава по областни дирекции, силно ме притеснява. В момента сме домакин на европредседателството и това налага командироване на полицаи от различни области към столицата за посрещането на високопоставени делегации и обезпечаването сигурността на различни събития. Регулярно с това редовно се командироват и служители на границата, а с наближаване на летния туристически сезон нови разпределения ще бъдат направени и в посока черноморските ни курорти. Наличните полицейски служители и без това са претоварени с работа, като имаме достатъчно горещи точки на конфликти и напрежение, а като депутат от Плевенски регион мога да изброя Мечка, Пелишат, Търнене, Дисевица“, каза още Стефан Бурджев. Като последния печален пример от нашия регион той посочи случая с грабежите в община Долна Митрополия. Това са поводи за притеснение, както в Плевенско, така и в други обедняващи региони с растяща престъпност, категоричен бе депутатът от БСП.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: