С приятели и съмишленици отбелязаха Трифон Зарезан в ИЛВ – Плевен

14.02.2018 12:04

Десетки приятели и съмишленици посрещна днес Институтът по лозарство и винарство в Плевен по повод Трифон Зарезан. Сред официалните лица бяха председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, зам.-кметовете Иван Кюлджийски и Милен Яков, зам.-областният управител д-р Красимир Трифонов, директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен комисар Станислав Атанасов, зам.- председателят на Селскостопанска академия проф. д-р Мая Игнатова, общински съветници.

Гостите бяха приветствани от директора на ИЛВ проф. Иван Пачев, който припомни, че празникът на лозата и виното има хилядолетна традиция – от честването на Залмоксис, през Дионисий, до Трифон Зарезан. Той честити празника, като пожела на всички, свързани с лозарството и винарството, здраве и успехи във високо отговорната им работа. Защото ако няма хубаво грозде, няма да има хубаво вино, отбеляза проф. Пачев.

Приветствие от името на областния управител Мирослав Петров отправи неговият заместник д-р Красимир Трифонов, който посочи, че зарязването на лозята е една от най-старите и тачени български традиции, свързани с очакванията на хората за плодородие и изобилна година. „Отчитайки факта, че нашият регион е един от най-благоприятните за отглеждане на различни сортове лозя, безспорна привилегия е, че в Плевен работи един изключителен научноизследователски колектив, какъвто е този на Института по лозарство и винарство. Вярвам, че и тази година ще бъде изключително успешна за вас. Качествата на плевенските вина са получили признание извън страната, огромна заслуга, за което има ИЛВ. Затова днес – в деня на Свети Трифон Зарезан, ви пожелавам нови постижения на научното поприще, много здраве на вас и вашите семейства и повече поводи за празнуване“, се казва в поздравителния адрес на областния управител.

Самото съществуване на този институт е поредният повод да се чувствам горд, че съм плевенчанин, обърна се към присъстващите председателят на ОбС – Плевен Мартин Митев, който подчерта, че хубавото вино се прави с много любов, но и от качествено грозде. А за да имаме качествено грозде сте ни необходими вие, обърна се Митев към колектива на ИЛВ – Плевен, пожелавайки им да продължат да работят за благото на страната.

За доброто настроение на гостите на Института по лозарство и винарство се погрижиха изпълнителите от Северняшкия ансамбъл, а празникът продължи в избата на ИЛВ.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: