Случай на морбили в Плевенска област

13.02.2018 14:26

За лабораторно потвърден случай на морбили в област Плевен информират от Регионалната здравна инспекция. От там дават указания към лечебните заведения как да действат за диагностика на заразното заболяване и изискват отчет от общо практикуващите лекари за имунизациите с морбилна ваксина на лицата от 13 месеца до 30 години.

Какво е морбили? 

Дребната шарка – морбили е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен макуло-папулозен обрив по кожата и усложнения от страна на дихателната система. Дребната шарка е детска инфекция с причинител Morbillivirus morbilorum, която се разпространява по въздушно – капков път. Вирусът прониква в организма през лигавицата на горните дихателни пътища и конюктивите. Инкубационният период е 9-11, рядко 17-21 дни.

Основното средство за профилактика и борба с дребната шарка е приложението на ваксина. Съгласно имунизационния календар на Република България у нас ваксината се прилага на 13 месечна възраст и реимунизация на 12 години.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: