Плевенчанка от Тарагона – финалист в международен конкурс за разкази

06.02.2018 12:51

Плевенчанката Росица Василева (Rossi VAS) за втори път достигна до финала на международния литературен конкурс за разкази “Константи 2017″, организиран от каталунската община Константи, местната библиотека и издателство “Силва”, съобщава порталът на българите в Испания Spainbg.com. Тя бе отличена за повествованието си “Средиземно море в рапан”, написано на кастилски. “Радвам се много на наградата, защото това винаги отваря врати”, каза развълнувана за Spainbg.com.

Тазгодишното издание бе посветено на Средиземноморието. Участниците – нови и вече утвърдени имена в литературата – изпращаха произведенията си на кастилски или каталунски език. В четири възрастови категории се съревноваваха близо 420 участници от Европа, Африка и Америка. Журито от тамошни журналисти, писатели и дейци на културата избра най-добрите 101 работи, събрани в сборника “Средиземноморски разкази”. Финалистите, удостоени с грамоти и екземляр от книгата, не скриха радостта си от честта да бъдат сред фаворитите.

Василева се представи в категорията за възрастни (над 21-годишни), в която победител излезе испанецът Хуан Карлос Падийа, лекар по професия. Тя бе единствената българка в конкурса, в който преди две години също се нареди сред финалистите с творбата си “До Париж без завръщане”. Работи като журналист за тарагонската преса и е професионален преводач от и на няколко европейски езика. Пише и издава драматични романи с фантастични елементи, къси разкази с неочакван край и поезия с вътрешна рима. Нейни разкази се публикуват редовно в испански сайтове, блогове и дигитални списания за литература.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: