Излиза второ издание на романа на Неда Антонова, посветен на обсадата на Плевен

03.02.2018 11:30

От печат излиза второ издание на романа на Неда Антонова „Войната свърши в четвъртък“, посветен на обсадата на Плевен. Книгата е дело на Издателство „Факел“.


Това страхотно четиво излиза за първи път през далечната 1979 г., но във времето до днес то не е загубило безспорните си качества – бляскав стил, вълнуващ сюжет, разбиващ и най-коравосърдечните сърца, пророческата си актуалност, пише за романа издателят Румен Леонидов. Можем само да се чудим защо прозренията в тази творба не са предизвикали очаквания вой на някогашните вечно бдящи литературни цербери, допълва той.

Неда Антонова възпроизвежда не само премълчавани дотогава, а и доскоро факти, но въвежда читателите в разтърсващи съзнанието ни подробности: поредицата от недалновидни военни решения на руския Генщаб, безкрайните боричкания за превъзходство между висшите руски чинове, безволието на Александър II, императора, който е под непрекъснат контрол на своя брат – великия княз Николай Николаевич. Тук с изненада ще научим нещо, което не го пише в учебниците ни по история – почти през цялото време на войната руският цар е бил близо до войниците си, живял е на освободената българска територия, а не е седял удобно на престола си в Петербург.

И най-важното – пред нас като на филм оживява главният херой – ген. Скобелев, забележителен мъж с поразяващ ум на военен талант, непризнат дотогава, както и сложният характер на достойния му противник – Осман паша, провел образцово защитата на Плевен, до идването на ген. Тотлебен, подложил града на тотална блокада. Там започва и завършва войната.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: