Днес е Световен ден на влажните зони

02.02.2019 7:56

На втория ден от февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони. Това е повод в цял свят граждани, организации и институции да обърнат внимание на значението на влажните зони за живота на населението на Земята. Тази дата не е избрана случайно. На 2 февруари 1971 г. е подписана Конвенцията за влажните зони, известна повече като Рамсарска конвенция. Документът носи името на град Рамсар, Иран, където е подписан. 

водни лилии

На този ден с отбелязването на много и разнообразни събития, в които се включват хора от различни страни по света, се цели насочване на вниманието ни към разбирането, че оцеляването на човечеството е в пряка зависимост от влажните зони – от наличието на чиста вода и адекватно водоснабдяване. Добре е да запомним една проста истина – без влажни зони, не би могло да има вода – без вода, няма как да има влажни зони.
Основни регулатори на водните режими днес са т.нар. Рамсарски места или влажните зони от списъка на Рамсарската конвенция. Това е така, защото тези места се опазват и управляват адекватно от съответните страни в света. Те са резервоари и източници на чиста вода.
В България има 11 влажни зони от световно значение. Това са местността Пода, край Бургас, езерата Атанасовско, Бургаско (Вая), Сребърна, Дуранкулак, Шабла, Поморийското, комплекс Ропотамо, остров Ибиша, комплекс Беленски острови и карстовия комплекс Драгоманско блато.

влага

Смисълът на Световния ден на влажните зони е да напомни за нуждата от грижа за водата на глобално, регионално и местно ниво. Всеки потребител на вода може да допринесе за опазването й с елементарни ежедневни стъпки, като например събира дъждовна вода, намалява потреблението на вода у дома или подкрепя опазването на влажна зона, която се намира близо до мястото, където живее.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: