До Страсбург и обратно – пътуването на младите “евродепутати” от МГ „Гео Милев” – Плевен

01.02.2018 11:06

След достойно представяне на състезанието Euroscola през октомври 2017 година  в гр. Монтана, отборът на МГ „Гео Милев“, който се състоеше от седем души, заслужено получи правото  да посети Страсбург, Франция и да участва в работата на младежкия  Европарламент.

Учителите, които ги подготвиха и придружиха са Чавдар Тошков и Цветанка Андреева -преподаватели  съответно по  география и английски език. Наградата позволи на 24 възпитаници на гимназията да влязат в ролята на евродепутати, да общуват със свои връстници от 20 държави членки на ЕС и да обменят свободно идеи помежду си.  Въпросното събитие се състоя на 25 януари 2018 година.

Престоят в парламента предостави на учениците възможността максимално да се запознаят с отговорностите и дейностите на евродепутатите благодарение на интересната и разнообразна откъм дейности програма.  Те участваха в дискусия с вицепрезидента на европейския парламент – Димитриос Пападимулис, който открито и изчерпателно отговори на зададените му от младежите въпроси, сред които и тези на Айлин Потурлиева и Александър Иванов.

Всяко училище имаше едноминутна презентация, а нашите училище, град и държава бяха достойно представени от Екатерина Ватева.  Със своята реч тя накара аудиторията да усети гордостта й от това, че е българка , като разказа за красотата на нашата родина и хилядолетната й история.

Дългият следобед позволи на близо 500-те ученици да  сформират 6 групи, обединени от предварително избрани и подготвени теми, като заедно със служители от Парламента,  обсъдиха приоритетните за ЕС казуси. Чрез гласуване всяка група избра по един говорител и протоколчик, които бяха натоварени със задачата да представят общите идеи пред всички в голямата зала – Луиз Вайс , а сред избраните беше мегистката Никол Николова, която ни запозна с предложенията за справяне с миграцията и интеграцията . Тя оправда доверието, възложено от съотборниците й, и съумя ненатрапчиво, но същевременно изчерпателно и емоционално да въведе аудиторията в темата.

За участието в „Евроигра“ всеки един ученик имаше за задача да състави отбор с още трима човека от различни националности с цел да се попълни анкета, включваща въпроси на всички европейски езици.Четири отбора се състезаваха на финала , но печелившият отбор беше този на Никол Ангелова. На нея й бе връчен плакет за достойното представяне.

Закриването на заседателния ден беше осъществено чрез тържествено преминаване на всички знамена, носени от представители на държавите-членки на ЕС, а нашият знаменосец беше Екатерина Ватева.

Снимка и информация: МГ „Гео Милев” – Плевен

 

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: