Проф. Горчев е против разширяването на пътеката за роботизирана хирургия, разхищава се огромен ресурс

29.01.2018 14:41

Своето категорично мнение против разширяването на клиничната пътека за роботизирана хирургия изказа днес по време на пресконференция в Плевен чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев. Поводът за срещата с медиите бе отбелязването на 10 години от внедряването на  роботизираната хирургия в България с пионер чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев, д.м.н., директор на Научноизследователския институт към Медицински университет- Плевен, като заедно с него бе и проф. д-р Славчо Томов, ректор на висшето училище.

И двамата обясниха как преди около два месеца са разбрали, че клиничната пътека за този тип иновативни операции е разширена и по нея могат да се оперират и пациентки с по-леки заболявания като кисти, миоми и други.

Факт е обаче, че  операциите с Da Vinci Si са доста скъпи – 8000 лв., а една стандартна лапароскопска е около 800 лв. Проф. Горчев съобщи, че вече е изпратено писмо до министъра на здравеопазването, до Българския лекарски съюз, до шефа на Надзорния съвет на НЗОК с искане роботизираната хирургия да бъде само за онкоболни пациенти. „Няма да позволим да се източва Касата за пациентки с доброкачествени заболявания, които могат да се оперират със стандартна лапароскопска хирургия на цени, доста по-ниски”, категоричен бе проф. Горчев. Той даде пример как всеки ден в УМБАЛ „Света Марина” се извършват по 8-9 лапароскопски операции на доброкачествени заболявания. Ако се правят с роботизирана хирургия, то това е по 80 000 лв. на ден, а лапароскопските са за около 6000 лв.

Ако не бъде направена исканата промяна от проф. Горчев и екипа му, то той бе категоричен, че ще свика нарочна пресконференция, на която да поиска да му бъдат посочени причините за разширяването на клиничната пътека, кой и защо е поискал това.

Снимка: архив, Плевен за Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: