Окръжна прокуратура – Плевен предаде на съд 52-годишен, държал нерегистрирани антики

22.01.2018 12:17

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 52-годишен за държане на нерегистрирани културни ценности. Обвинението срещу Георги Д. е за това,че на 24.08.2016г. в гр. Никопол, в дома си, държал повече от три археологически обекта – общо 401 броя предмети, които представляват археологически обекти и представляват национално богатство, на обща стойност 576 лв., от които 137 броя не са идентифицирани и регистрирани по реда на Закона за културното наследство и по Наредба № 3 за реда за извършване на идентификация и водене на регистъра на движими културни ценности /фибули и фрагменти от тях, апликации от конска сбруя, коланни апликации и накрайници, токи за обувки, апликации от тоалетни сандъчета, копчета, пирони и елементи от накити от Късна античност и Средновековие/. Престъпление по чл. 278 НК

Повдигнато му е обвинение и за това, че на 24.08.2016г. в гр. Никопол, предложил за отчуждаване и се опитал да отчужди културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред. Престъпление по чл. 278а, вр. чл. 18 НК.

На 24.08.2016г. обвиняемият бил посетен в двора, пред дома си от представител на куриерска фирма, от който трябвало да получи пратка и на който трябвало да предаде друга пратка. Действията му били наблюдавани от служители на СБОП – Плевен, които имали информация, че обвиняемият търгува с културни ценности. При извършено претърсване в имота били намерени археологическите обекти.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: