Дългосрочно присъствие на Жандармерията в тъмната част на денонощието ще има в Пелишат

17.01.2018 13:25

Назначаване на постоянен районен инспектор и дългосрочно присъствие на жандармерията в тъмната част на денонощието ще има в село Пелишат. За предприетите мерки беше съобщено по време на среща с хората от селото с представители на Общински съвет – Плевен и полицията. От страна на местния парламент в Пелишат отидоха председателят на ОбС – Плевен Мартин Митев и общинските съветници Христослав Михайлов, Николай Николов Маринов и Емил Райков, Областната дирекция на МВР беше представлявана лично от директора й старши комисар Красимир Начев и зам.- директора главен инспектор Петър Енчев. На въпросите на хората отговаряха още началникът на РУ – Пордим Мариян Дочев и кметът на село Пелишат Петър Йочев.

В обръщение, разпространено по-рано чрез медиите, от Пелишат поискаха представители на местната власт, полиция и прокуратура да се срещнат с хората в селото и да се запознаят на място с обстановката. „Ужас, страх и паника тресат Пелишат. Вече месеци наред жителите му не водят нормален живот. Страхуват се. От посегателства. Както върху имуществото си, така и върху собствения си живот“, се казва в писмото, под което стоят 289 подписа. На срещата исканията на местните представи Юрий Мичев.
И в подписката, и на събранието живеещите в Пелишат заявиха, че през последните месеци домовите кражби, кражбите на ток, вода и дърва в селото са зачестили. Поставени бяха и конкретни въпроси за хода на разследването на извършени в селото две тежки криминални престъпления – на 18.11.2017 г. и на 08.12.2017 г., едното от които е убийство. „При тази утежнена криминална обстановка сме принудени да живеем в с. Пелишат. Всички ние считаме, че намесата на правоохранителните органи в лицето на служителите на МВР е недостатъчна и не създава необходимите сигурност и спокойствие за нормален живот на хората“, заявиха от селото.

В отговор на исканията за засилено присъствие на органите на реда в селото, представителите на ОДМВР – Плевен обявиха, че за населеното място вече има назначен квартален – това е младши районен инспектор Милен Маринов, който ще бъде постоянното присъствие в селото. Маринов беше представен и на срещата. Заедно с районен инспектор Бисер Савчев, двамата ще отговарят пряко за Пелишат. Раздадени бяха и листовки с телефоните, на които 24 часа в денонощието местните могат да подават сигнали при проблеми. В светлата част на деня в района на населеното място дежури и патрул от РУ – Пордим.
От страна на полицията на срещата беше поставен и въпроса за съдействието от местните, за да може да бъде разкрито дадено престъпление. „Нещата могат да се случат, ако работим заедно. Липсата на сигнали може би се дължи и на страха, но за да можем ние да си вършим работата – трябва да имаме и вашата подкрепа. Желанието ни е в Пелишат да се предприемем такива действия, с които вие да се чувствате по-сигурно и да живеете по-спокойни“, заяви старши комисар Красимир Начев.

На срещата беше повдигната темата и за събираемостта на местните данъци и такси от една конкретна група от населението, както и защо едни и същи не си плащат сметките за ток и вода. Въпросът бе отправен конкретно към председателя на Общинския съвет Мартин Митев. „Относно ел.енергията всички знаете, че тя се доставя от частно дружество и Общината няма отношение по тази тема. По същия начин стои въпроса и със сметките за вода – ВиК е държавна фирма и Община Плевен няма нищо общо с ВиК. По друг начин обаче стоят нещата с местните данъци и такси“, посочи Мартин Митев. И допълни: „Тук вече е мястото на Община Плевен. Уверявам ви, че за последните две години, в резултат на предприетите действия от страна на общинска администрация за завеждане масово на изпълнителни дела, събираемостта е повишена.“ Председателят на Общински съвет – Плевен обърна обаче внимание на това, че данъчните оценки, особено на имотите по селата, са ниски и данъците, които се заплащат, са примерно в рамките на 30 – 50 лева. В същото време таксата за завеждане на едно изпълнително дело е по-висока. Следва и въпроса при спечелено изпълнително дело могат ли да бъдат събрани дължимите суми от конкретния длъжник. „С две думи – цялата тази процедура в много от случаите се оказва финансово неоправдана и това прави събираемостта на местните данъци и такси, особено в малките населени места, доста трудна задача“, посочи Мартин Митев. Той отбеляза и това, че много често именно хора, които отказват да си плащат данъците, след това имат сериозни претенции за асфалтиране на улици и поддържане на инфраструктурата.
След близо двучасов разговор бе взето решение в рамките на два месеца в Пелишат да бъде организирана и втора подобна среща между хората от селото и представителите на местната власт и полицията. „Тези срещи трябва да станат регулярни, за да можем тук да чувстваме някаква сигурност. В Пелишат мечтаем за спокойствие“, заявиха от селото.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: