Днес е Световният ден на „Бийтълс“ (видео)

16.01.2019 7:50

16.01.beatles

Днес е Денят на „Бийтълс“. Датата е избрана от ЮНЕСКО през 2001 г., почитайки факта, че на същия ден през 1957 г. отваря врати The Cavern club, където дебютира ливърпулската четворка.
Британската рок група има огромен принос за развитието и популяризирането на рок музиката и на рок културата като цяло. Съставът, в който се изявяват Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и Ринго Стар, е един от най-ярките феномени в световната култура през 60-те години на ХХ век, а четиримата се превръщат в една от най-влиятелните групи в историята на музиката.
През 1957 г. Джон Ленън, който харесвал песните на Елвис Пресли, основава групата „Куоримен“ и кани в нея Пол Маккартни. През пролетта на 1958 г. за епизодични изяви, а от есента за постоянно към тях се присъединява приятелят на Пол Маккартни – Джордж Харисън. Преименуват състава си на „Бийтълс“ 3 г. по-късно. Ринго Стар влиза в групата като барабанист през 1962 г.
До 1960 г. музикантите са известни само в Ливърпул. Първата изява зад граница е в Хамбург през лятото на същата година. През април 1961 г., по време на второто си посещение в Хамбург четиримата правят първия си професионален запис. Днес „Бийтълс“ имат продадени над 1,3 милиарда албума. През 2004 г. списание „Ролинг стоун“ поставя „Бийтълс“ на първо място в списъка си на 100-те най-добри изпълнители на всички времена.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: