РИОСВ – Плевен напомня: Употребата на органични разтворители подлежи на отчет и контрол

10.01.2018 8:34

РИОСВ- Плевен напомня на всички стопански субекти, извършващи дейности, свързани с употреба на органични разтворители и/или смеси съдържащи органични разтворители, че консумацията им подлежи на отчет и контрол, съгласно изискванията на чл.20, ал.8 от Наредба №7/21.10.2003г. за ограничаване на емисиите от летливи органични съединени, изпускани в околната среда, главно в атмосферния въздух в резултата на употребете на разтворители в определени инсталации (ДВ бр. 96/2003 г. с вс. изм. и доп.). Дейностите попадащи в обхвата на наредбата са описани в Приложение №1, като най-широко разпространените от тях са:

– нанасяне на покрития (грундиране, боядисване, лакиране, отпечатване и др.) върху дърво, метал, хартия, текстил и др.
– импрегниране , ламиниране, слепване;
– почистване на продукти с препарати, съдържащи ЛОС;
– производство на бои, лепила, мастила, обувки, фармацевтични продукти, –
извличане на растителни и животински мазнини, обработка на кожи и др.
– дълбок печат, флексопечат върху хартия или текстил и др.

В тази връзка напомняме на операторите, чиято дейност попада в обхвата на Наредба №7, че в срок до 31.03.2018г. са длъжни да представят информация за консумацията и вложените през 2016г. количества органичен разтворители. Примерен образец на информацията, съдържащ всички необходими данни, както и указания за попълването му може да бъде намерен на http://www.riew-pleven.org/doc/FORM/LOS.doc. Ако консумацията на органични разтворители превишава праговата стойност определена за съответния вид дейност в приложение №2 на Наредба№7/23 Окт. 2003г операторът е длъжен да представи План за управление на разтворителите (ПУР) в съответствие с изискванията на чл.20 от същата наредба в същия срок – до 31.03.2018г.
За въпроси и консултации заинтересованите могат да се обръщат към инж.Юлияна Резашка-ст.експерт ЛОС на телефони 064/806978 и 0886466293.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: