До 20 януари публикуват за обсъждане правилата за прием на първокласници в Плевен

09.01.2018 11:24
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

До 20 януари на официалната страница на Община Плевен в интернет ще бъдат качени правилата за прием на първокласници в училищата на територията на общината за предстоящата 2018/2019 учебна година. Това съобщи на вчерашния брифинг в Общината кметът Георг Спартански. След това предстои и тяхното разглеждане на февруарската сесия на местния парламент, посочи кметът, а повод за коментара му, както самият той сподели, е достигнала до него информация, че директори на училища в Плевен масово приемат заявления от родители за записване на първокласници за предстоящата 2018/2019 учебна година.

Има два подхода – да утвърдя тези правила и те да започнат да действат или да ги публикуваме за обществено обсъждане, да останат на сайта поне месец и в края на февруари, когато е редовното заседание на ОбС – Плевен те да бъдат гласувани, отбеляза Спартански. По думите на градоначалника, два са и вариантите за начина, по който ще се администрира целият процес. Единият е на базата на приетите правила, като директорите бъдат упълномощени сами да правят класирането въз основа на постъпилите заявление. „Вторият вариант е да внедрим електронна система, която автоматично да прави разпределението. Коментирахме темата с ресорния зам.-кмет Стефан Милев и преценихме, че по-добрият подход ще е организирането на кръгла маса със заинтересованите институции – РУО, директори, синдикати, представители на Общината, като на нея обсъдим предимствата и недостатъците на електронната система“, сподели Георг Спартански.

Кметът не скри, че критериите за прием са доста на брой, като единият от тях е районирането. Сега се получава така, че родители от всички части на града търсят всякакви начини децата им да попаднат в училища в централната градска част, като напливът е най-голям за НУ „Христо Ботев“ и НУ „Патриарх Евтимий“. Разбира се, тези училища не са разтегателни и не могат да приемат този огромен обем от заявления. От друга страна, ако удовлетворим желанията на всички, ще имаме препълнени паралелки в едни училища и недостиг на ученици в други. Така че, при положение, че задължително се иска райониране, ще стъпим на базата на съществуващите избирателни секции“, каза още градоначалникът.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: