Цветан Марков от Козар Белене извади кръста на Йордановден в община Левски

06.01.2018 13:45

Отец Василий отслужи празнична Богоявленска литургия днес в храм „Свети Атанасий” в с.Козар Белене, освети вода в храма и хвърли кръста от брега на р.Осъм днес. Цветан Марков от с.Козар Белене извади кръста от река Осъм при моста до селото, където се бяха събрали домакини и гости да почетат хубавия християнски празник.


Цветан, който е на 53 години скача за пети път в реката на празника. Той е семеен с една дъщеря и е щастлив, че на него се усмихна късмета на големия християнски празник. Осем бяха смелчаците днес на възраст от 16 до 53 години.


Кметът на Община Левски Любка Александрова с благопожелания поздрави късметлията и всички участвали в ритуала. Цветан Марков освен парична награда от Община Левски връчена от зам.-кмета инж. Кольо Домеников ,получи лично от кмета на общината и национален трибагреник.
Хубавата традиция в общината събира все повече хора на ритуалното хвърляне и вадене на кръста. Увеличават се и тези които се престрашават да скочат в студените води. С духова музика и почерпка чаша червено вино и благопожелания беше белязан още днешния Йордановден

#тагове:

НАЙ-НОВИ: