5 януари – Водици

05.01.2018 7:51

На 5 януари православната църква почита християнския празник Водици. В деня преди Богоявление в храмовете се извършва Велик водосвет за освещаване на всички води като символ на живота. Осветената вода се превръща в средство за духовно пречистване и телесно изцеление. Част от нея, наречена „аязмо“, се запазва от вярващия християнин през цялата година и се пие за здраве или от хора, които постят, вместо причастие през първата седмица на Великите пости.
Празникът е наричан още Зимен Кръстовден, Кръста, Водокръст, Водокръщи. Народът вярва, че на този ден се пропъждат т.нар. „мръсни дни“, които започват на 25 декември и свършват на Кръстовден. Смята се, че през тези дни има космически хаос и демонични сили бродят по земята. В християнския смисъл това са „некръстените“ дни, в който новородения Исус Христос не е получил все още Светото Кръщене.
Според поверието, в нощта на Зимния Кръстовден срещу Богоявление, небето се отваря, но само праведните могат да го видят и пожелаят ли си нещо ще се сбъдне. Вярва се, че на този ден животните и птиците проговарят с човешки глас, а всички реки и поточета спират за миг за да се пречистят и потекат отново.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: