Превръща ли се Пелишат във втора Мечка?

05.01.2018 11:52

Ужас, страх и паника тресат плевенското село Пелишат. Вече месеци наред жителите му не водят нормален живот. Страхуват се. От посегателства. Както върху имуществото си, така и върху собствения си живот. Твърдят, че родното им село вече прилича на едно друго, станало пословично с кражбите и тормоза на хората – Мечка. Напрежението ескалира, когато на 8 декември 2017 г. в Пелишат е извършено убийство. Само 10 дни преди това е регистриран нагъл грабеж, като жертвата, завързана и затворена в собствения си дом, е спасена по чудо.
Жителите на селото твърдят, че причина за влошената обстановка са ромите, които са изгонени навремето от Подем и са се преселили в Мечка, Бохот, Пелишат и др. населени места. Преди това проблеми нямало. В селото има местно малцинство, като представителите му никога не са били агресивни. Живеели са с българите мирно и кротко. „Преди години, когато ги изгониха от техните села, ние ги приехме радушно, съгласихме се да живеем с тях. Бяхме толерантни. А сега какво получаваме? Те започнаха да ни тормозят, грабят, убиват. Ние не искаме повече да живеем с убийци”, казват жителите на Пелишат.
Те са категорични, че няма да оставят нещата така. Първата стъпка, която предприемат преди дни, е подписка. Искането, под което са се подписали 289 души, е да се организира среща – разговор на жителите на с. Пелишат с представители на ОД на МВР – Плевен, РУП – Плевен, Районна прокуратура и община Плевен. В подписката се казва: „През последните няколко месеца в с. Пелишат зачестиха домовите кражби, кражбите на захранващи проводници към абонатите, масова сеч на дърва за огрев от общинска и лична собственост. Системно из селото се движат леки автомобили с висока скорост, създаващи предпоставки за пътно-транспортни произшествия.
На 18.11.2017 г. и на 08.12.2017 г. в селото станаха две криминални престъпления, едното от които е убийство.
При тази утежнена криминална обстановка сме принудени да живеем в с. Пелишат. Всички ние считаме, че намесата на правоохранителните органи в лицето на служителите на МВР е недостатъчна и не създава необходимите сигурност и спокойствие за нормален живот на хората.”.
Жителите на с. Пелишат се надяват желаната от тях среща да се осъществи и на нея да бъдат взети необходимите мерки.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: