На 13 декември Църквата почита паметта на смели християни, защитници на вярата

13.12.2017 7:40
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

6.03.krasimir

На 13 декември имен ден празнуват много имена, които били носени от смели християни, загинали в името на Христовата вяра.

След като императорите  Диоклетиан и Максимиан получили информация от своите шпиони, че броят на християните бързо се увеличава в Армения и в Кападокия, те незабавно изпратили двама от своите най-предани сановници Агриколай  и Лисий да въдворят ред като осъдят християните.

Разследването на Агриколай  и Лисий установило, че освен Св. презвитер Авксентий, християни има и сред военачалниците. Такъв бил Евстратий, който сам признал, че е заменил невежата вяра в идолите с истинската вяра в Христа.

Съдиите заповядали на военачалника Евстратий да свали своите военни отличия и знаци. Войниците го подложили на изтезания. Господ запазил живота на Свети Евстратий въпреки нечовешките рани, които му причинили.

Друг мъж на име Мардарий също гласно заявил, че е християнин.  И той бил заловен и хвърлен в тъмница.

Един от новопровъзгласените мъченици е Свети Евгений – на 23 май 1996 г. Той е бил младеж, роден през 1977 г. Неговите мощи са чудотворни, затова Руската православна църква го канонизира като новомъченик.

На 13 декември почитаме паметта и на Св. девойка Лукия (Лучия), която прославила  Бога в сицилийския град Сиракуза, заедно с паметта на Св. Герман, който се родил в православна Русия, а проповядвал Божието слово на Алеутските острови и на Аляска.  Починал блажено през 1837 г.

И днес казваме: „Честит имен ден!“ на Евстратий, Евстрати, Стати, Статко, Евгени, Евгений, Евгения, Женя, Гено, Генчо, Гендо, Лучия, Герман. 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: