Издадоха лимитиран луксозен календар, посветен на 40 години от построяването на плевенската Панорама

08.12.2017 17:07

Лимитиран луксозен календар за 2018 година, посветен на 40 години от построяването на Панорама „Плевенска епопея 1877“ и 140 години от Освобождението на Плевен издадоха Камарата на архитектите в България – Регионалната колегия Плевен и Съюзът на архитектите в България – Дружество Плевен. Това стана възможно по инициатива на плевенски архитекти с партньорството на RÖFIX България.
„Това ще е нашият специален подарък към официалните гости за кулминацията на националното честване по отбелязване на двете кръгли годишнини на 10 декември, когато в Плевен се очаква да пристигне Президентът на България Румен Радев“, сподели председателят на САБ – Дружество Плевен арх. Емил Дечев.
„През този уникален юбилеен продукт желанието ни е да покажем сградата отблизо, нейното развитие и надграждане през годините – идея, която се роди в контекста на специализираната експозиция, която направихме по повод Международния ден на архитектурата“, отбеляза председателят на КАБ РК Плевен арх. Стефан Нешев.
„Ние с екипа ми подкрепяме активно тази и подобни инициативи, защото за нас е важно всички заедно да работим в посока опазване на обществено значимите сгради и паметниците на културата“, допълни инж. Красимир Христов – управител на RÖFIX България.
Емблематичната за града и държавата ни сграда, която 40 години привлича хиляди туристи от цял свят, е единствен по рода си паметник на Балканския полуостров.
Стилният календар е изработен с предоставени материали и любезното съдействие на Регионален военно-исторически музей – Плевен, Държавна агенция „Архиви“ – Плевен, авторите на проекта за Панорама „Плевенска епопея 1877“ арх. Пламенка Цачева и арх. Иво Петров. Дизайнът и графичното му оформление са дело на арх. Владислав Дечев и арх. Емил Дечев.
Припомняме, че седмото по ред издание на традиционния Регионален преглед на архитектурата през м. Октомври тази година постави специален акцент на 40-годишнина от построяването на Панорама Плевенска епопея 1877 г.. Тогава за първи път всички архитектурни проекти от проведения през 70-те години на миналия век конкурс бяха извадени от архивите и показани в публичното пространство на площад „Възраждане“. Част от специализираната експозиция е претворена в този луксозен календар.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: