Лекарят на годината доц. Николай Янев ще изнесе лекция в Плевен

07.12.2017 13:44

На 8 декември, петък, от 13.30 ч в зала „Гален“ на Телекомуникационен ендоскопски център при МУ-Плевен Лекарят на годината 2017 доц. Николай Янев, който е част от плевенската академична общност, ще изнесе лекция на тема: 3D Планиране, моделиране, принтиране и реконструиране в лицево-челюстната хирургия. Младият специалист по лицево-челюстна хирургия е поканен от екипа на проект № BG05М2OP001–2.009-0031-C01 „Създаване на център за обучение на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени към Факултет „Медицина“ на МУ-Плевен“, за да се срещне с таргетната група от 30 млади учени от хирургичните специалности, както и със студентската общност. Доцент Янев ще бъде гост-лектор в обучителния модул 3 на Дейност 2 „Персонализиран подход в предоперативната подготовка и оперативното лечение на пациенти чрез минимално инвазивна хирургия, базиран на образни реконструкции, 3D визуализация и виртуална симулация“.
Лицево-челюстният хирург доцент Николай Янев бе удостоен с престижното отличие Лекар на 2017 г. от Българския лекарски съюз на 19 октомври. Призът се присъжда за революционната за Югоизточна Европа операция, при която бе извършено „принтиране“ на част от лице на 43-годишен пациент с тежко онкологично заболяване. В продължение на близо 13 часа доцент Янев и екипът му отстраняват тумора, слагайки на мястото му кост и тъкан от крака на пациента и индивидуален имплант, създаден благодарение на 3-измерното планиране и принтиране. Благодарение на уникалната операция мъжът е жив и здрав и продължава да води пълноценен живот.
Д-р Николай Янев е едва на 41 г., но със сериозна академична и научна кариера. Завършил е дентална медицина и медицина със специалност лицево-челюстна хирургия, доцент е към Медицински университет – Плевен. Хирургичната му работа е разделена между СБАЛ по лицево-челюстна хирургия в София и Royal Derby Hospital във Великобритания. Той притежава широк клиничен опит по въпросите на онкологичните заболявания на главата и шията, на лечението на вродените и придобитите деформации на лицето и шията, на травмите на лицето и шията, на заболяванията на долночелюстните стави, както и в областта на зъбно-челюстната хирургия. Проектът № BG05М2OP001–2.009-0031-C01 „Създаване на център за обучение на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени към Факултет „Медицина“ на МУ-Плевен“ е по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Безвъзмездната финансова помощ по проекта е на обща стойност 695 631,34 лв., а срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: