Състезание, посветено на 140 години от Плевенската епопея, се проведе в Механото

06.12.2017 7:27

Вчера екипът на ПГ по механоелектротехника отбеляза 140-годишнината от Плевенската епопея с ученическо състезание, посветено на това историческо събитие с национално значение. Отбори от девети, десети и единадесети клас премериха силите си в четири кръга: решаване на он-лайн тест; подреждане имената на военни командири, участвали в боевете за Плевен и разпознаване на техните портрети; отговори на въпроси за превземането на Плевен. В атракция за състезателите и за публиката се преврна четвърти кръг – колело на късмета, в който участниците разказаха за паметниците на признателност в нашия град. Както беше подчертано от харизматичните водещи Аксения и Христо, като механизъм, колелото на късмета напомня за историята на техниката и на училището.


Докато компетентното жури, (Анелия Първанова, уредник „Нова и най-нова история” в Регионалния исторически музей; Ели Младенова от Регионалната библиотека и на Тотка Конова от гилдията на учителите по история), оценяваше отборите, публиката също се включи в надпреварата. Най-голямо въодушевление настъпи, когато започна караоке-парти с патриотични песни. Не успяхме да излъчим победител, защото всички присъстващи – представители на Регионалното управление по образованието Плевен – експерт по Обществени науки и гражданско образование г-жа Кремена Пъшева; на отдел образование в Община Плевен – г-жа Йонита Иванова; родители; учители; жури и ученици, запяхме заедно, споделят от Механото.
Отборите получиха и съответните награди: I-во място – отбор „9” (Светлин, Найден и Маргарит); II-ро място- отбор „10” (Йоан, Виктор и Николай) и III-то място – отбор „11” (Боян, Радостин и Кристиян). Наградите – тениски, чаши и магнити с български символи, са изработени от клуб „Арт” към училището по проект „Твоят час”.
Пред залата, в която се проведе състезанието, дългогодишните партньори на училището от Регионална библиотека „Христо Смирненски”, наредиха изложба, посветена на 140-годишнината от Плевенската епопея.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: