Изложба „Признателност“ разказва как Плевен празнува Освобождението си

06.12.2017 15:04

Над 150 снимки, документи, вещи и печатни издания разказват как Плевен е празнувал през годините 10 декември – Деня на победата и свободата, както и отдаването на почит и признателност към великото дело на освободителите. Изложбата под мото „Признателност” бе открита официално в Регионалния исторически музей в присъствието на председателя на Общинския съвет Мартин Митев, кмета на Община Плевен Георг Спартански и зам.-областния управител Татяна Божинова.

Експозицията е дело на музея с участието на Държавен архив – Плевен и Регионален военноисторически музей – Плевен, посочи при откриването на „Признателност“ директорът на музея д-р Володя Попов. Експонатите в изложбата представи подробно историкът Нели Дакова – ръководител направление „Нова и най-нова история“.

В изложбата могат да се видят благодарствен адрес, връчен на Цар Освободител Александър II на 14 декември 1877 година от името на плевенските граждани, както и постановление от април 1878 г. за първото наименуване на 18 улици и площади в града. Показан е и протокол на Общинския съвет тогава за обявяване на 10-дневен траур и отслужване на панихида на 4 юли 1882 г. по повод смъртта на ген. Скобелев. Снимките пък разказват за празничното хоро в Плевен в Деня на победата, за тържественото посрещане на граф Игнатиев през 1902 години, за откриването на военно-исторически музеи, паркове и паметници. Интерес за посетителите представлява и орденът „Дружба между народите”, присъден на Плевен през 70-те години. Сред експонатите може да се видят дипломи за почетно гражданство, представен е и луксозен албум с изгледи на паметници на признателността в Плевен. Албумът е бил изработен само в 10 броя, един от тях се пази в архива на музея. Изложбата показва моменти и от мащабното честване на 100-годишнината от Плевенската епопея. „Признателност“ показва нагледно, че Плевен е бил, е и ще остане едно свято място за прослава на всички, които са платили цената на нашата свобода с живота си“, посочи при представяне на експозицията Нели Дакова.

Изложбата „Признателност” е част от програмата на Община Плевен за честване на 140-та годишнина от Освобождението на Плевен.

Снимки и информация: ОбС-Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: