Състезание „Храниш ли се здравословно?“ се проведе в СУ „Иван Вазов“ – Плевен

05.12.2017 16:47

В СУ „Иван Вазов“ се проведе най-вкусното и забавно състезание между първокласниците на тема „Храниш ли се здравословно“. То бе организирано от специалиста по здравни грижи към училищният кабинет – Цецка Вълкова.
Проведеното състезание е част от кампанията, която тя води за намаляване на тревожната статистика. Според проучване на Българската асоциация за изследване на затлъстяването при първокласниците – 31% са с наднормено тегло, а 13 на сто от тях страдат от затлъстяване. За да се „обърне“ тази мрачна тенденция медицинската сестра е разговаряла още от началото на учебната година как правилно да се хранят. Не са липсвали забележки за това каква закуска е сложила мама в раничката. Не останаха безучастни и класните ръководители. Така с общи усилия подготвихме толкова вълнуващото и очаквано с нетърпение състезание. В деня, в който ще покажат своите кулинарни умения, бяха готови за истинско, оспорвано състезание.
6 отбора: 1А отбор „Морков“; 1Б отбор „Ягода“; 1В отбор „Домат“; 1Г отбор „Ябълка“; 1Д отбор “Черешка“; 1Е отбор „Зеле“. Капитани на отборите бяха класните ръководители: г-жа Стелка Кръстева, г-жа Маргарита Нейкова, г-жа Силвия Георгиева, г-жа Вили Атанасова, г-жа Елка Станчева и г-н Олег Маринов.
Под зоркото око на компетентното жури: Д-р Виткова – асистент в Медицински университет Плевен, Д-р Пачева от отдел здравеопазване към Община Плевен, Г-жа Русева – БАПЗГ, инспекторите от РЗИ Плевен Г-н Хаджиев и Г-н Йотов.


Задачите бяха да си закупят от „Магазина“, здравословни продукти, с които да приготвят сандвичи и плодови салати. Време за работа 30мин.
Помощник на медицинската сестра бе Цветелина от 1Е клас. Тя сбъдна своя детска мечта и влезе в ролята на истинска сестра, имаше си и кабинет, не липсваха и пациенти. Разбира се закусили нездравословно и посетили я със стомашни болки. Тя заедно с мед. сестра задаваха въпроси към всеки един отбор. Учениците показаха, че умеят да отговарят и знаят основните правила за здравословно хранене: Колко пъти на ден да се хранят; Каква храна да консумират ; Колко мляко и млечни продукти, плодове и зеленчуци да приемат на ден и ползата от тях; Кои сладки неща трябва да се премахнат и ограничат и с какво да ги заменят. Цвети зададе въпросите и на самото жури : В кои плодове има най – много витамин „C”?; Закусили ли са сутринта и какво; В колко часа вечерят? Какво не бива да се поставя не масата и др., но те преди да отговорят върнаха въпроса към нея. Тя разбира се се справи компетентно и убедително. Заслужено получи грамота за най-добра млада мед. сестра. Грамота получи и най-младият главен готвач Ангел от 1Е, който наблюдаваше участниците и тяхната работа, подканяше ги да побързат, че времето изтича. Мед. сестра на училището заедно с управителя на стола Г-н Георгиев и представители на отборите подготвиха менюто за следващата седмица, журито го разгледа и одобри единодушно. Група от родители подредиха трапеза за Бъдни вечер и разказаха за обичаите на този ден.


Дойде и дългоочаквания момент – оценката на журито. Според регламента наградени бяха:
1 място – Отбор „Ябълка“ – 1Г
2 място – отбор „Черешка“ – 1Д клас
3 място – отбор „Морков“ – 1А клас
Индивидуална награда получи и Гергана Христова от 1В клас.
Спонсори на състезанието бяха:
Фирма „АБВ“, фирма – „Мастър ПиК“ и фирма „Палмира.“
Под формата на сладко и вкусно състезание, с много емоции, учениците усвоиха важни правила за балансираната и правилна консумация на храни, важна за тяхното здраве.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: