Пъзел стая откриха в ОУ„Цветан Спасов” – Плевен

05.12.2017 9:29

Образователната пъзел стая е открита в ОУ „Цветан Спасов” – Плевен. Тя предложи на учениците забава, предизвикателство, екипност, емоции, дори физическо натоварване, информират от Регионалното управление на образованието в Плевен.

За няколко часа 5 групи от по шестима шестокласници първите „изследователи”, трябваше да се справят с поредица загадки, всички създадени върху изучавания от тях материал по български език и литература, история и цивилизация, изобразително изкуство, математика и география и икономика.

Във всяка пъзел стая, играта започва със загадка, разкриването на която води до намиране на 4-цифрен код, като в тази стая има и 3-цифрени кодове, с които се отваря кутия, заключена с катинар. Там пък има нова загадка, която на свой ред трябва да бъде решена и така, до намирането на ключа за излизане от стаята.

Това трябва да стане за максимум 60 минути, но ученическите отбори се справят и за по-малко.

Идеята и разработката на стаята е на  Катерина Ценкуловска, бивша ученичка на ОУ„Цветан Спасов” – Плевен. 21-годишната плевенчанка стигна до финала на  инициативата „Иновация в действие“, която цели да инвестира в млади хора в България, като развива техните знания и практически умения и ги подкрепя в създаването на иновативни проекти, като идеята е получила висока оценка на национално ниво, от април 2016 година е част от екипа на Leadership.BG, чиято мисия е да популяризира лидерската култура и да развива лидерския потенциал в България.

От скоро участва и в екипа на Loveguide – организация, чиято цел е провеждането на обучения и образоването на младите хора в сферата на здравното образование. В началото на май тази година успешно е реализирана първата „Образователна пъзел стая на колела“ в „Детски образователен център Узана“, с участници от частно езиково училище от Варна .

Стаята в ОУ „Цветан Спасов” – Плевен е първата в страната образователна пъзел стая в масово училище. Темата й е „Човекът и природата”.

Децата са разделени на отбори на случаен принцип, с теглене на номера от 1 до 4. Единственото, което знаят предварително, е, че трябва да работят по групи и за време. Училищното ръководство е решило да реализира новаторската идея: „Играта развива изключително много  умения у учениците – наблюдателност, да правят логически връзки между задачи и понятия, да извличат информация от текст – справяне с „четене с разбиране”, умението да вникнеш в значението на всяка дума и препратката, която дава към някаква друга задача, умение да описваш с думи и информацията да бъде предадена на другите от екипа, ориентиране в пространството и времето”.

Играта сплотява екипа, учениците сами преценяват, че това е добрият начин за създаване на екип.

Загадките са в стихотворна форма, шестокласниците от „Цветан Спасов”, се справяха отлично. Те почти мигновено се сещаха за имената на авторите на стихотворения, които участват в загадките, показаха отлични знания по смятане, умение за работа с географска карта, познаване на образци от изобразителното изкуство и на забележителности от цялата територия на България. Една от най-трудните задачи беше разчитането на криптиран текст, очарова ги откриването на един от кодовете върху лист с фотос, което стана чрез нагряване, за да се разкрие написаното с невидимо мастило, истински се забавляваха на свързването с въженце два по два на четири обекта в стаята, което доведе до намиране на по-предната част от пъзела в пресечната точка.

„Различната и разнообразна среда е главна предпоставка за генерирането на различни идеи. Ето защо е нужно да внедрим иновациите в образованието.

Ето заради това всички преминали през образователната пъзел стая питат „Кога пак ще участват?!”.

Снимки: РУО-Плевен

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: