Талантливият плевенчанин Преслав Атанасов и групата му „Friday Fiction“ канят на един различен концерт в НУИ

02.12.2017 16:15

Концерт навръх студентския празник 8 декември ще изнесе в Плевен младата група „Friday Fiction“. Проявата е от 19 ч. на сцената на зала „Божко Шойков“ в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“. Пред меломаните там ще се изявят плевенчанинът и бивш възпитаник на НУИ Преслав Атанасов – китара, Боил Каранейчев – вокал, Петър Кривицки – бас, Николай Костадинов – пиано, Адриан Николов – барабани, Петър Апостолов – тромпет и Александър Гегов – саксофон.

В навечерието на концерта повече за „Friday Fiction“ и самия концерт пред „Плевен за Плевен“ сподели китаристът Преслав Атанасов.

– Разкажи ни повече за „Friday Fiction“.

– Групата е създадена преди около година в София. Това се случи, след като се преместих там да продължа образованието си в специалност „Поп и джаз пеене“ на Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Започнах всичко с нагласата да създам една група от млади и позитивни хора, с които да свирим по-различен стил от стандартното, а именно джаз, фънк, фюжън… За щастие, много бързо успях да се запозная с подходящите хора и така създадохме „Friday Fiction“.

В началото всичко започна като че ли по-скоро на шега. Ходихме в различни репетиционни и свирихме всичко, което ни харесва. Започнахме с фънк от 70-е и 80-е години на миналия век… По-късно групата претърпя промени в състава и започнахме да правим гигове в столицата. Приятно се изненадах, че тези наши участия се приеха с много голям интерес от аудиторията, защото все пак сме доста млади и не ни познаваха. Така дойдоха и по-големите ни участия през септември, като едното от тях бе на тридневен фестивал, както и такова със световноизвестния саксофонист Кейси Бенджамин, който дойде от Ню Йорк за съвместния ни концерт. За нас бе уникално преживяване да свирим с музикант от такъв ранг и да черпим опит и идеи от него. Бих казал, че тази среща силно ни вдъхнови и мотивира за следващи изяви. А именно така се роди и идеята да направим концерти в различни български градове, в които да покажем на публиката един малко по-различен стил – нещо, което не се случва всеки ден.


– Плевен ли е първият град, в който ще гостувате?

– Да, избрахме да стартираме от Плевен на 8 декември, а следващия ден сме в Бургас, след което ще имаме концерт в София.

– Как се запали по този стил музика, който като че ли е твърде непознат за хората на твоята възраст?

– Занимавам се с музика от много малък. От първи клас съм в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“, което всъщност е и причината за желанието ми първо да свирим там. Не съм забравил откъде съм тръгнал и искам да предам тази тръпка и на моите връстници в Плевен. Факт е, че тази музика не е масова, но според мен е много забавна – особено фънкът. Има един специфичен груув в барабаните и когато хората го чуят, започват да танцуват и да се забавляват. Затова и програмата, която сме подготвили за концерта в Плевен, ще включва предимно фънк.

Самият аз слушам различни стилове музика, но може би преди три-четири години интересът ми се насочи предимно към този жанр. Иначе, преди в Плевен съм свирил в различни групи с мои съученици, с които сме изпълнявали и рок, и по-тежки стилове.

– Какво ти даде в личен план плевенското Музикално училище?

– Няма да е пресилено, ако кажа, че НУИ „Панайот Пипков“ ми даде почти всичко – даде ми основата и старта в живота. И досега продължавам да поддържам контакт с много от вече бившите ми преподаватели. Това са хора, без които не бих стигнал доникъде, защото ако не знаеш А и Б, няма как да продължиш напред. Сега се старая да доразвия качествата си, но основата ми е дадена в Плевен, за което съм много благодарен на всички мои учители. Надявам се те да дойдат на концерта и сами да преценят дали има напредък. Не ме притеснява, ако ме критикуват, тъй като за мен критиката е нещо изключително важно и позитивно.

– Какви са очакванията ти за самия концерт тук?

– Подготвили сме много готин сетлист и очаквам сериозен интерес. Не се съмнявам, че много от учениците в НУИ ще дойдат на концерта. Разбира се, нека поканени да се чувстват всички плевенчани, които искат да чуят нещо по-различно. Ще се радвам това участие в Плевен да бъде само първото от поредица последващи такива.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: