От утре може да видим атракциона, представящ знакови паметници от Плевен

01.12.2017 19:11

Уникален и единствен по своята същност модел на Трансграничната зона, включващ 45бр. реалистични обемно-пространствени умалени модели на значими културно-исторически обекти, разположени от двете страни по поречието на р. Дунав, събрани в един общ макет на Дунавската равнина ще можем да видим от 2-ри декември събота в Плевен, в залата на Областната администрация.. Както вече писахме, той е реализиран от Фондация „Отворена длан“, България, Плевен и „Федерация на работодателите от окръг Олтения – Ф-ПРО, Румъния, Крайова. За всичко около атракциона, разговаряме с Христо Таслаков- председател на Фондация “Отворена длан”.

– Какво Ви мотивира да създадете проекта?
– Замислих се, как по един достъпен и лесен за представяне начин, можем да изпълним условията на програмата за Трансгранично сътрудничество между България и Румъния, за взаимно опознаване на двата съседни народа. Смятам, че подобен проект представлява една отлична възможност да научим част от историята на северната ни съседка, а и не малка част и от нашата.
– В какво се крие неговата уникалност?
– Досега в България никога не е създавано нещо подобно. Огромен модел на река Дунав, с поставени върху него 45 макета на културно исторически сгради от двете страни на реката. Това е една атрактивна инсталация с не малка познавателна стойност, представляваща напълно нов интегриран туристически продукт за региона.
– Какво могат да научат плевенчани и гостите на града ни от неговото представяне?
– Всеки един от обектите е озвучен на три езика: български, румънски и английски, така че посетителят има възможност да научи интересни факти за него. По написването на текста са работили историци, писатели и други специалисти, това е гаранция за качеството му. По време на прослушването на съответния обект, той се осветява по различен начин, фокусирайки вниманието върху него. Така че, в крайна сметка разполагаме с 45 кратки лекции посветени на различни сгради от двете страни на Дунава.
– Бъдещето на продукта, след неговото представяне в България и Румъния?
– Възнамеряваме да превърнем атракциона в “пътуваща изложба”, за да можем да посетим и други градове в България и Румъния, градове вън от обхвата на програмата за сътрудничество. А защо не и други държави? Иначе, смятам да уредим една постоянно действаща изложба тук, в Плевен и по този начин да засилим туристическия поток към града ни. Доколкото, разбира се, е възможно.
– Възможно ли е създаването на подобен „продукт“, който да презентира Плевен и Плевенски регион? Имате ли подобни идеи?
– Напълно е възможно и вече работим по въпроса. Подробности обаче, по-късно.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: