Откриват експозиция „История на минимално инвазивната хирургия“ в ТЕЛЕЦ при МУ – Плевен

30.11.2017 7:49
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Официалното откриване на Експозицията „История на минимално инвазивната хирургия“ ще се състои днес в Телекомуникационен център при Медицински университет – Плевен. От 9,30 часа ще започне ХVI Лапароскопско училище в зала „Амброаз Паре“, от 10 ч ще стартира излъчване на Хирургия на живо в 3D формат. В 12 часа ще се проведе откриването на Експозицията „История на минимално инвазивната хирургия“, съобщават от Пресцентъра на МУ – Плевен.

Създаването на експозицията е по инициатива на доц. д-р Добромир Димитров, д.м. по повод на награждаването му с приза „Млад медик“ за 2015 г. Националната кампания „Млад медик 2015“ е организирана от в. „Стандарт“, Дарик радио, Министерство на здравеопазването и Български Лекарски Съюз.

Реализирането на експозицията е посветено на отбелязването на четири важни годишнини:

  • 25 години от първата минимално инвазивна операция (лапароскопска холецистектомия), осъществена в гр. Плевен през м. май 1993 г.;
  • 10 години от откриването на първия в Югоизточна Европа Телекомуникационен ендоскопски център ТЕЛЕЦ към МУ-Плевен през м. юни 2007 г.;
  • 10 години от въвеждането за първи път на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа и в България от екипа на проф. д-р Григор Горчев, д.м.н. през м. януари 2008 г.
  • 5 години от въвеждането за първи път на понятието „хирургия без скалпел“ и лечението на солидни тумори в България и Югоизточна Европа с апарат за високо интензивен фокусиран ултразвук (ХАЙФУ) през м. декември 2012 г.

Медиен партньор на събитието CredoWeb.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: