Миниатюра на робот Da Vinci представят в уникална изложба в МУ – Плевен

29.11.2017 12:04

На 30 ноември 2017 г., четвъртък, от 12.00 ч в Телекомуникационен ендоскопски център при Медицински университет – Плевен официално ще се открие уникална и единствена по рода си Експозиция „История на минимално инвазивната хирургия“.
Изложбата включва първата изработена миниатюра на роботизирана хирургична система Da Vinci Si с автор – скулпторът Красимир Рангелов, миниатюра на Хайфу апарат модел JC HIFU тумор аблационна система, дарена от партньорския университет в Чонгкинг, Китай, както и над 40 инструмента и апарата, свързани с историята на минимално инвазивната хирургия. Сред тях са уретроскоп от 1967 г., дарен от доц. д-р Николай Колев и клиниката по урология и един от първите механични съшиватели за стомашно-чревна хирургия от 1960 г. – дарение от проф. д-р Ташко Делийски и клиниката по онкологична хирургия. В експозицията е изложен и роботски инструмент, който е бил използван за работа с първата в света роботизирана система Dа Vinci Standart през 1999 г. Инструментът е дарен от Intuitive Surgical и SofМedica. Включени са и инструментите, с които е осъществена първата робот-асистирана операция в България от проф. д-р Григор Горчев и неговият екип. В музея като експонати са изложени още лапароскопски инструменти, апарати и трокари, използвани в клиничната практика през последните 25 години.
Създаването на експозицията е по инициатива на доц. д-р Добромир Димитров, д.м. по повод на награждаването му с приза „Млад медик“ за 2015 г. Националната кампания „Млад медик 2015“ е организирана от в. „Стандарт“, Дарик радио, Министерство на здравеопазването и Български Лекарски Съюз.
Реализирането на експозицията е посветено на отбелязването на четири важни годишнини:
 25 години от първата минимално инвазивна операция (лапароскопска холецистектомия), осъществена в гр. Плевен през м. май 1993 г.;
 10 години от откриването на първия в Югоизточна Европа Телекомуникационен ендоскопски център ТЕЛЕЦ към МУ-Плевен през м. юни 2007 г.;
 10 години от въвеждането за първи път на роботизираната хирургия в Югоизточна Европа и в България от екипа на проф. д-р Григор Горчев, д.м.н. през м. януари 2008 г.
 5 години от въвеждането за първи път на понятието „хирургия без скалпел“ и лечението на солидни тумори в България и Югоизточна Европа с апарат за високо интензивен фокусиран ултразвук (ХАЙФУ) през м. декември 2012 г.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: