Книга за православните църкви и манастири в Плевенско представят днес в Библиотеката

29.11.2017 7:13

Регионална библиотека „Христо Смирненски” и Дружество „Краезнание” представят новата книгата на Деян Белчев „Православни църкви и манастири в плевенския край от IV век до наши дни”. Проявата е днес, 29 ноември, от 12.30 часа в Библиотеката.


Авторът е познат на плевенската общественост и с други свои книги, разкриващи различни аспекти от историята на нашия край. Книгата е първо и единствено по рода си всеобхватно изследване за разпространението на християнското учение в Плевенския регион и изграждането на православни църкви и манастири за периода IV-XXI век. В нея за първи път са събрани на едно място всички сведения представящи изграждането на първите християнски църкви в региона, храмовото строителство по време на Първото и Второто българско царство. Времето на Османското владичество е очертано подробно и аргументирано, подкрепено с данни от наши и чужди извори.
Мащабното строителство на православни храмове, започнало след реформите в Османската империя и след Освобождението и до наши дни е показано в отделни глави на книгата. В изданието за първи път са представени подробни сведения за съществуването на православни манастири в Плевенския край. С включените над 160 снимки, карти, схеми и друг илюстративен материал книгата е полезно четиво за всеки родолюбив българин.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: