Впечатляващ атракцион представя знакови паметници от Плевен!

28.11.2017 16:40

Проект „Дунав – Река с много история“ стартира своето изпълнение през март 2016-та. Селектиран е в рамките на Първата покана за набиране на проектни предложения по Програма „Интерег V-A Румъния – България“ 2014-2020. Изпълнява се от Фондация „Отворена длан“, България, Плевен и „Федерация на работодателите от окръг Олтения – Ф-ПРО, Румъния, Крайова.
Основната цел на проекта е подобряване на устойчивото използване на ресурсите и природното и културно наследство в Избираемата зона, чрез прилагане на иновативни и дългосрочни мерки и дейности. Планирано е да се повиши информираността и популяризирането на трансграничния регион, относно културно-историческите обекти, намиращи се в Южна Румъния и Северна България, повишаване на туристическия поток и броя на нощувките в региона. С изпълнението му ще бъде създаден нов интегриран туристически продукт с висока устойчивост за региона.
Резултатът: Създаден е уникален и единствен по своята същност модел на Трансграничната зона, включващ 45бр. реалистични обемно-пространствени умалени модели на значими културно-исторически обекти, разположени от двете страни по поречието на р. Дунав, събрани в един общ макет на Дунавската равнина.


Сред моделите може да се видят от българска страна: крепостта „Баба Вида“ във Видин, Националният музей параход „Радецки“ в Козлодуй, Патриаршията – разположена в крепостта „Царевец“ Велико Търново, Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе, Дворецът в Балчик. От Румънска страна присъстват също знакови обекти: Траяновият мост /гр. Дробета, Турну Северин/, Дворецът в Крайова, Казиното в гр. Констанца.


Плевен е представен в проекта с макети на Мавзолей костница „Свети Георги Победоносец“, Художествена галерия „Дарение – Светлин Русев“ и „Румънски мавзолей в с. Гривица.


Всеки един от макетите е снабден със собствено осветление и озвучаване със слушалки. Интерактивното представяне на всеки един от обектите дава на посетителите кратка информация за историята им – данни, факти и териториално местонахождение. Цялостната инсталация е с размери: 18м. дължина и 4м. ширина, което я прави най-голямата и единствена в региона.
Инсталацията ще бъде представена на 4 изложби на територията на Северна България и 4 на територията на Южна Румъния.


Важно! В Плевен тя ще бъде открита за посетители от 2 до 10 декември 2017г. /от 9ч. до 19ч./ в голямата зала на Областна администрация Плевен. Официалното откриване е на 4 декември като част от Програмата на Община Плевен за честването на 140 години от Плевенската епопея. Инсталацията е съпътствана от изложба с рисунки на деца от Плевен.
Вход свободен!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: