68-годишна плевенчанка даде 3100 лева и 1000 евро на „комисар Стефанов“

23.11.2017 8:44

На 22 ноември в 15:40 часа във Второ РУ Плевен е получен сигнал от 68-годишна плевенчанка. Тъжителката е заявила, че на 20 ноември 2017 година около обяд на домашния телефон и в последствие на мобилния телефон се е обадил непознат. Представил се е за комисар Стефанов от полицията. Въвел я в заблуждение, че се следи група измамници и за да ги хванат трябва да изхвърли всичките пари, които има. 68-годишната е изхвърлила през терасата на апартамента си 3100,00 лева и 1000,00 евро. За престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК е уведомен дежурен районен прокурор при РП – Плевен. Образувано е досъдебно производство. По случая продължава работа разследващ полицай.

Как да се предпазим от телефонните измами

През последните две години в полицейската статистика е установена трайна тенденция за извършване на телефонни измами, при които елементите на изпълнителното деяние са специфични и създават благоприятни условия за манипулация на жертвите.
Акцентираме вниманието върху някои от характерните белези на този вид престъпления с цел предприемането на необходимите мерки, за да не ставате жертва на престъпни посегателства.
Извършителите на телефонни измами действат в престъпни групи от няколко лица, като всяко от тях има конкретна задача в осъществяването на деянието. Първоначалният контакт с жертвите си авторите на измамите осъществяват посредством телефонни разговори към мобилните или домашните им телефони. В повечето от случаите жертвите са избирани на случаен принцип или като се търси контакт с лица, които имат публикувани обяви с номера за връзка и обявления за покупко-продажба на имоти и МПС. Напоследък много често извършителите ползват телефонен указател на конкретно селище в страната. При водените разговори измамниците успяват да установят допълнителна информация като: името на събеседника, неговата трудова ангажираност. В контекста на разговора, потърпевшият може да се самозаблуди, защото питайки събеседникът си дали е негов приятел от близкото минало или далечен роднина, го назовава по личното име и така дава възможност на извършителя да продължи разговора представяйки се именно за това лице.
В последно време измамниците прилагат и добре отработена схема като въвеждат в заблуждение, че се провежда полицейска операция и се търси съдействие от потърпевшите за задържането на извършителите. Указанията са да изхвърлят през терасите на жилищата си пари или да ги оставят в пликове на улици до контейнери за сметосъбиране. Призовават жертвите бързо да се приберат в домовете си, защото е възможна и престрелка между полицията и измамниците. Криминалистите напомнят: Полицията никога не търси съдействие по телефона от граждани, нито може да иска да предоставят парите си за залавяне на престъпници.
Полицията съветва:
– ако бъдете потърсени на домашен, служебен или мобилен телефон и схемата на разговора е по указания начин, не предприемайте инициатива да водите разговора. Не разказвайте за Вашия личен живот, приятелско и семейно обкръжение, не се доверявайте;
– незабавно се опитайте да влезете в контакт с вашия близък, за който Ви се представя събеседника;
– опитайте се да потърсите логика в ситуацията. Незабавно се консултирайте с ваши близки и познати, за които считате, че имат по-големи познания по търговски и юридически въпроси;
– под никакъв предлог или повод не давайте пари на непознати лица;
– при съмнение се обадете незабавно на тел.112 или в най-близкото поделение на МВР, защото само така ще бъде осуетена измамата и ще дадете възможност на разследващите органи да задържат конкретни лица от групата.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: