Изправят пред Съда в Плевен молдовец заради катастрофа със загинал човек

16.11.2017 14:38

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 48-годишен молдовски гражданин, нарушил правилата за движение по пътищата и в резултат на настъпило пътно-транспортно произшествие по непредпазливост причинил смърт на един човек. За това информират от Пресцентъра на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Обвинението срещу Ротару  А. е за това, че на 11.05.2016 г., около 18.20 часа  по първокласен път  Бяла–Ботевград, в пътен участък с. Българене – с. Обнова, общ.Левски,  при управление на товарен автомобил влекач „Мерцедес -Бенц“ с казахстански регистрационен номер с прикачено полуремарке, нарушил правилата за движение по пътищата, като не спрял след възникналата опасност за движението от навлязъл в неговата лента и движещ се насрещно друг участник в движението,  управлявал товарния автомобил със скорост 82.62 км/ч. и при възникналата опасност за движението предприел неправилна маневра чрез навлизане на автомобила в насрещната лента. Вследствие на което  по непредпазливост причинил смъртта на  Иван К. Престъплението по чл. 343, вр. чл. 342 от НК.

Обвиняемият пътувал с товарен автомобил от Р. Молдова към Р Гърция за изпълнение на курс за транспорт на стоки. На 11.05.2016 г.  се движел в пътен участък при с.Обнова, обл. Плевен със скорост 82,62 км/час. В същият момент в насрещната пътна лента се движел лек автомобил „Фолксваген Пасат“ в посока гр.Русе със  скорост 111,84 км/час, управляван от Иван К.

С тази скорост автомобилът, управляван от пострадалия, навлязъл в насрещната пътна лента (лентата, където се движи товарният автомобил, управляван от обвиняемия).  На разстояние 51,7 метра от мястото на удара обвиняемият, възприемайки насрещно движещия се лек автомобил,  предприел действия, изразяващи се в завъртане на кормилния кръг в посока към насрещната пътна лента. Пострадалият – водачът на лек автомобил, възприемайки товарната композиция на разстояние 27,54 метра преди удара, променил направлението на лекия си автомобил в посока към полагащата му се пътна лента. Така движейки се един към друг, между двете МПС-та  се получил  челно-кос удар. Вследствие на настъпилото ПТП, водачът на лекия автомобил починал на място.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: