Блестящо представяне на отбора на Езиковата в Плевен на Ученическата научна сесия на БАН

16.11.2017 8:03

На 14 и 15 ноември 2017 г. в сградата на БАН се проведе Четвъртата научна сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките (УчИ – БАН). Отборът на Езикова гимназия – Плевен в състав: Пламен Георгиев – XIд клас и Далия Христова – Xд клас, с ръководител Людмила Бояджиева, учител по биология и химия, впечатлиха конкурентните отбори и академичното жури на БАН с мултидисциплинарния си проект „Слабата страна на силния пол“. Разработката акцентира върху изключително актуалната тема с влиянието на вещества съдържащи се в поликарбонатните пластмаси върху репродуктивната система на мъжа. Отборът извоюва второ място в раздела „Природни науки“ чрез постерно представяне на проекта, показвайки дълбоки познания в областта на биохимията, ендокринологията и екологията.
Ученическият институт на БАН е рецензирал проекти във всички научни области, разработени от ученици от 8 до 12 клас. На сесията бяха представени първите резултати по Програмата за въвеждане на съвременни методи в образованието и работата с млади таланти. С финансиране по тази програма БАН е реализирала общо 17 проекта за обучение на учители и ученици.
Четвъртата сесия на УчИ – БАН продължи с представяне на научно-изследователски разработки на ученици от цялата страна. Академията насърчава тяхното развитие в областта на науката и научните изследвания, към която имат интерес. Общо 32 проекта бяха показани в областите химия, биология, физика, хуманитарни науки, информатика и информационни технологии, математика и роботика.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: