30 милиона евро инвестира „Малтери Суфле“ в новия си завод в Плевен

15.11.2017 14:34

30 милиона евро ще инвестира френската компания „Малтери Суфле“ в новия си завод в Плевен. Това стана ясно днес на пресконференция в Община Плевен, в която участваха кметът на Общината Георг Спартански, посланикът на Франция Н. Пр. Ерик Льобедел, Жан-Мари Деманж – регионален икономически съветник към Посолството, Оливие Жофроа, прокурист на дружеството, областният управител Мирослав Петров. Началото на строителството на новия завод е предвидено за пролетта на 2018 г., като новата мощност ще бъде изградена на площадката на бившето „Плевенско пиво“. Дейностите ще продължат около година и половина, а заводът ще бъде пуснат в експлоатация през есента на 2019 г.


Оливие Жофроа припомни, че „Малтери Суфле“ е в Плевен вече повече от пет години, след като пое завода за малц, който преди това принадлежеше на „Каменица“. Той отбеляза, че понастоящем фирмата произвежда тук 15 000 тона малц годишно, а новият завод ще произвежда 50 000 тона годишно. Жофроа посочи, че „Малтери Суфле“ работи директно със земеделците, които доставят ечемик на компанията, а от пет години са добавени и нови сортове от земеделската култура с помощта на специалистите на фирмата.

Не всеки ден в Плевен, а и в България се прави инвестиция в ново оборудване или строеж на нови мощности за 30 млн. евро, отбеляза кметът Георг Спартански. Той изтъкна, че намерението на „Малтери Суфле“ да утрои производствения си капацитет е показателно за дългосрочните намерения на фирмата да работи в Плевен. Това, разбира се, не може да не ни радва – още повече, че лично посланикът на Франция дойде в нашия град за обявяването на новата инвестиция, каза Спартански, връчвайки на Н. Пр. Ерик Льобедел почетния плакет на Община Плевен. Вярваме, че голяма Франция и малка България имат своето равнопоставено място в семейството на европейските народи, допълни още той.

От своя страна, посланик Льобедел посочи, че решението на „Малтери Суфле“ да инвестира в Плевен е символ на интензитета на двустранните взаимоотношения между България и Франция. Посещението на президента Макрон във вашата страна отвори нови врати за сътрудничество и тази позитивна динамика, която се зароди тогава, трябва да се предаде в цяла България, изтъкна френският посланик.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: