Шестима са загиналите при ПТП пешеходци, а 46 ранените от началото на 2017-а в Плевенско

15.11.2017 9:04

За периода от 1 януари 2017 година до 12 ноември 2017 година на територията на област Плевен са регистрирани 45 ПТП с пешеходци, при които са убити шестима, а са ранени 46. Това сочат данните на полицията.
През периода 11-20 ноември 2017 година дейността на служителите от сектор „Пътна полиция“ е насочена към превенция над поведението на пешеходците, както и на водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. Извършва се активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване на предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При нарушения ще бъдат налагани ефективни санкции. Специално внимание пешеходците трябва да обръщат в тъмната част на денонощието – при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци, както и при придвижване извън населените места. Полицията осъществява и контрол над пешеходците, които показват явно намерение да пресекат неправилно, като отношение ще бъде взето на място.
От сектор „Пътна полиция“ отново напомнят:
БЪДИ ВИДИМ ПРЕЗ ЗИМАТА И В ТЪМНОТО
– Като пешеходец обличай светли връхни дрехи или използвай светлоотразителни елементи.
– Като пешеходец се оглеждай и ослушвай често особено ако си с шапка или качулка.
– Като пешеходец се движѝ по тротоара или банкета (чл. 108, ал. 1).
– Като пешеходец, когато няма тротоар или банкет, се движѝ по платното за движение, противоположно на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница (чл. 108, ал. 2, т. 1).
Глобата е 20 лв. (чл. 184, ал. 3).
– Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи САМО по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка, и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се води най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства (чл. 112, ал. 1).
Глобата е до 30 лв. за водача на организираната група пешеходци (чл. 184, ал. 1, т. 1).

#тагове:

НАЙ-НОВИ: