Четири общини в Плевенско учредиха Местна инициативна рибарска група

08.11.2017 18:03

На 7 ноември беше проведена финална пресконференция по предоставената безвъзмездна финансова помощ по подмярка 4.1 „Подготвителна помощ за стратегии за ВОМР’’ по приоритет на Съюза 4 „Повишаване на заетостта и териториално сближаване“ от Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г., с което приключиха дейностите по подготвителната помощ за създаване на стратегията на Местната инициативна рибарска група.
В резултат на проекта бе учредено СНЦ „Местна инициативна рибарска група Дунав Долна Мизия Белене-Никопол-Гулянци-Долна Митрополия“. В Сдружението участват Общините Белене, Никопол, Гулянци и Долна Митрополия, 14 професионални рибаря и рибарски фирми и 14 представителя на ловно-рибарски сдружения, читалища, екологични организации и активни граждани. Също така беше изработена и стратегия за ВОМР на СНЦ „Местна инициативна рибарска група Дунав Долна Мизия Белене-Никопол-Гулянци-Долна Митрополия“ за периода 2014-2020 г.
Територията на МИРГ Дунав Долна Мизия обхваща близо 40% от територията на Област Плевен, и над ¼ от акваторията на Река Дунав в българската й част. В МИРГ попадат 48 населени места: 5 града – Белене, Никопол, Гулянци, Долна Митрополия, Тръстеник и 43 села.
В месеците от началото на проекта бяха извършени и други редица дейности, свързани с подготовката на стратегията: популяризиране на процеса, анализ на територията, изграждане на капацитет. Бе извършено анкетно проучване, което обхвана над сто и двадесет субекта, включително риболовци, земеделски производители, преработватели, мениджъри, занаятчии, хора със свободна професия, собственици на туристически обекти, собственици на търговски обекти, представители на НПО, ЛРС, общински съветници, представители на публичния сектор – читалища, училища, здравни и социални заведения, служители в общинска и държавна администрация, ученици, студенти, кметове на села, пенсионери, работници, служители и безработни.
Паралелно с това бе изготвен и Анализ на територията, съдържащ основни социално-икономически характеристики; природни и географски дадености; състояние на околната среда; силни страни и слаби страни, възможности и заплахи за природния потенциал и факторите за развитие; инфраструктура и селищно развитие, човешки ресурси; социална инфраструктура; историческо и културно наследство, граждански сектор; визия, приоритети, стратегически цели и мерки за бъдещото развитие на общините.
Предстои кандидатстване по Мярка 4.2 Изпълнение на стратегиите за водено от общностите местно развитие. При одобрение на Стратегията Местната инициативна рибарска група ще формира бюджет от 2 000 000 евро за изпълнение на местни проекти на рибари, рибарски сдружения, фирми и други субекти от четирите общини за периода до края на 2020 г.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: