Клиниката по ендокринология към УМБАЛ – Плевен с поредица инициативи за Световния ден за борба с диабета

08.11.2017 12:42

За шеста поредна година, откакто доц. д-р Катя Тодорова, дм, е Началник на Клиника по ендокринология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен, Клиниката провежда съвместно с Сдружение „Диабет” поредица от инициативи по случай 14 ноември – Световен ден за борба с диабета. На 9, 10 и 13 ноември по предварително утчърден с Асоциация „Диабет” график, в Клиниката във Втора база ще се проведат безплатни изследвания на кръвна захар и гликиран хемоглобин на болни с диабет от Тип 2, както и на техните родственици. Заедно с г-жа Даниела Илиева, председател на Сдружение „Диабет”, съгласувахме прегледите, като това е част от една мащабна инициатива, която започна още през лятото, когато с представители на Община Плевен, Общински съвет – Плевен, нашата Клиника и пациентите от „Дабет”, се събрахме и очертахме проблемите пред диабетно болните, както и медико-социалните грижи за тях. Бяха взети решения как да се противодейства на това заболяване и как да се обхванат всички пациенти – не амо хоспитализираните, но и амбулаторно болните, както и застрашените от диабет”, обясни доц. Тодорова.

Лекарите от Клиника по ендокринология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен прокарват най-новите тенденции на лечение, най-съвременните диагностични методи, непрекъснато правят обучения из цялата област, дори в съседни области, с цел подпомагане на пациентите да имат позитивна мотивация да се грижат за своето здраве , да спазват специална диета, да се научат как да живеят заедно с диабета и да му се противопоставят. Заедно с представители на Сдружение „Диабет” с цел подобряване качеството на медицинските услуги се провеждат непрекъснато обучения и на амабулаторно болни, които биват мотивирани да се прегледат и при нужда да бъдат хоспитализирани, а не да неглижират диабета си.

На 9, 10 и 13 ноември в поликлиничния кабинет по ендокринология номер 404 в УМБАЛ „Д-р Георги Странски” ще се провеждат и прегледи на всички болни, лежащи в УМБАЛ, които имат и диабет, като по този начин се цели мащабност в обхващане на болестта и по-нататъшна превенция на рисковите й фактори. Целта ни е да обхванем всички болни, защото фокусът на разяснителната ни кампания тази година е лошият метаболитен контрол, който става причина за сърдечно-съдови проблеми, които са най-честия причинител на смърт сред диабетно болните, коментира доц. Тодорова.

Специално пред медиите на 13 ноември следобяд тя и екипът й ще дадат брифинг, за да бъде запозната обществеността на област Плевен с резултатите от наблюденията над болестта диабет и нейното развитие, а на 15 ноември на площада пред Общината на специална сцена ще се проведе хепънинг – лекари и пациенти заедно ще проведат информационно-разяснителна кампания. Само така, чрез обхващане на колкото се може повече болни и техни роднини, които имат риск от заболяване, ще може да се създаде превенция на сърдечно-съдови усложнения, жени с диабет ще имат възможност да раждат живи и здрави деца, ще предотвратим честите усложнения на диабета, както и негова евентуална бъдеща изява, коментира по време на кампанията доц. Тодорова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: