АБВ стартира от Плевен националната инициатива „Аз избирам да остана в България“

04.11.2017 16:10

Днес в Плевен АБВ даде старт на националната инициатива „Аз избирам да остана в България“. Това стана в рамките на национална дискусия, посветена на бъдещето на младите хора в България, с участието на над 60 членове на младежката структура на партията. Повече за инициативата на пресконференция в БТА споделиха Константин Проданов – председател на АБВ, Цветан Антов – лидер на областната организация на АБВ – Плевен, Любомира Ганчева – председател на националната младежка организация на АБВ, Пламена Пламенова – лидер на младежката структура на АБВ в столицата и Емил Стоименов – член на Националното ръководство на АБВ – Младежи.


Избрахме неслучайно Плевен да е домакин на тази среща, тъй като градът е сред най-тежко засегнатите от бягството на младите хора, град, който преди време гонеше по брой жители Стара Загора, а днес надали има 60 000 човека, каза Константин Проданов. Той посочи конкретните мерки за задържане на младите хора в страната, които АБВ ще предложи в рамките на своята национална инициатива. Сред тях е организирането на онлайн анкета, което да идентифицира всички причини, които биха задържали младите хора в България, а също и тези, които биха върнали тук напусналите страната. Резултатите от допитването ще бъдат обобщени и представени на отговорните институции.


Проданов не скри притеснението си от факта, че в Бюджет 2018 липсват каквито и да било политики, насочени към подобряване състоянието на младите хора и задържането им в страната. Той призова управляващите да предприемат няколко конкретни стъпки в тази посока. Сред тях на първо място той посочи възстановяването на средните професионални училища. Знам, че много се говори за дуалното обучение, като панацея, но то не може да мине без възстановяване на техникумите под някаква форма, заяви лидерът на АБВ. Друго предложение на партията е отпадането на модела „парите следват студента“ във висшето образование. „Студентите не могат да бъдат разглеждани, като ходещи 1000 лева и нашето предложение е да се възстанови в много по-голяма степен държавната поръчка за дефицитни специалности, като се отчетат тенденциите в европейската икономика. В същото време, трябва да се редуцира финансирането за паразитни специалности, които може би звучат добре на хартия, но нямат последваща реализация на труда“, категоричен бе Константин Проданов. Като друго предложение той открои и въвеждането на 30% по-висока минимална заплата за висшисти, започващи работа по специалността си. Това, разбира се, е напълно недостатъчно на фона на все по-нарастващите разходи за живот в България, но е първа стъпка, която да покаже на младите хора, че има смисъл да се образоват и останат в България, изтъкна той.


Председателят на АБВ призова и за целенасочена държавна инвестиционна политика, каквато също отсъства в Бюджет 2018. „Не говорим за наливане на пари в смешни инициативи, като санирането, а за нещо, което наистина е с висока добавена стойност. А това са работните места, които да са достатъчно добре платени и интелектуално мотивиращи, за да задържат младите хора тук. Имаме платени ядрени реактори, имаме готова площадка, имаме разрешение от Европейската комисия и няма никаква причина проектът АЕЦ „Белене“ да не се случи с решаващото участие на държавата. Ядрени проекти се реализират в десетки държави, като конкретно за България това означава десетки хиляди работни места в рамките на не една или две години и заплати от хиляди левове“, каза още Константин Проданов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: