На Архангелова задушница Плевен почете паметта на загиналите воини

04.11.2017 15:11

С панихида пред паметника на Четвърти пехотен полк Плевен почете днес паметта на загиналите воини. На възпоменателния ритуал за Архангелова задушница, организиран от командването на Плевенския гарнизон, присъстваха председателят на Общинския съвет Мартин Митев, зам.-кметът на Община Плевен Иван Кюлджийски, бригаден генерал Буров, представители на патриотични организации, ветерани, граждани и гости на Плевен. Военни почести отдаде представителна армейска част, в ритуала участва и Общинският духов оркестър.


Панихидата в памет на загиналите воини бе отслужена от свещеници от плевенските православни храмове, след което бе отдадена почит и с падане на колене и минута мълчание. Слово по повод на деня произнесе командирът на гарнизона, полковник Николай Бешев.
„На този ден всички ние се събираме, за да отдадем почит към загиналите наши предци в славната история на България. За нас, военнослужещите, този ден има особена стойност, тъй като днес можем да се докоснем до величието, подвига и славата на българските военнослужещи“, обърна се към присъстващите полк. Бешев. Той призова да не се забравят националните герои и посочи, че отдавайки им почит днес, виждаме силата на техния подвиг, останал вечно в паметта на България.


В знак на признателност пред паметника на Четвърти пехотен плевенски полк бяха положени венци и цветя.
Традицията за почитане паметта на загиналите военнослужещи датира от 1924 г. Прекъсната е през 1946 г. и възстановена през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. На този ден засвидетелстваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: