Васил Антонов с въпрос към министър Горанов за финансова подкрепа за отбелязване 140 години от Плевенската епопея

03.11.2017 14:21

„2017 година е знакова за Плевен, но и за България. Навършват се 140 години от Освобождението на Плевен от Османско иго, 110 години от създаването на първата мемориална структура в Следосвобожденска България – военно-историческите музеи, и 40 години от построяването с доброволни средства  и труд на хората на величествената Панорама – Плевенска епопея 1877″, с това започна  депутата Васил Антонов въпросът си към финансовия министър Владислав Горанов относно необходимостта от финансова подкрепа от държавния бюджет за община Плевен във връзка с честванията, свързани с Освобождението на града ни.

Владислав Горанов пое ангажимент държавата да отпусне средства за ремонт на историческите обекти в Плевен. Обещанието бе дадено от трибуната на Народното събрание по време на днешния парламентарен контрол.  За честванията са необходими допълнително около милион и петстотин хиляди лева, които ще  бъдат използвани да бъде придаден по-достоен вид  на историческите паметници в плевенско. Във възможностите на общината са отделените  сто и четиридесетте хиляди лева, които ще обезпечат единствено културните събития от богатата юбилейна програма.

Антонов припомни, че като наследници на хилядите мъже – българи, руснаци, румънци, украинци, беларуси, поляци, финландци и молдовци, всички имаме дълга и отговорността да пазим паметта, „защото народ, който иска да върви напред с достойнство и самочувствие е важно да знае и почита миналото си“.

Въпреки категоричния отговор на министър Горанов, че  средства в държавната хазна за това няма, той призна актуалността на зададения от Васил Антонов въпрос: „Въпросът Ви е актуален и ще потърсим възможност за допълнителни средства по линия Инвестиции за общинска инфраструктура“, каза финансовият министър.

Васил Антонов изрази очаквания за подкрепа от страна на министъра. Той го призова да се присъедини към него и плевенчани на 10 декември на площада в града, когато ще е кулминацията в честванията на 140 години Свободен Плевен – като българин и плевенчанин.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: