Акад. Константин Косев дари свои книги на плевенски културни институти

26.10.2017 9:22

По инициатива на Румен Петков и по покана на АБВ вчера в Плевен се състоя среща с творчеството на акад. Константин Косев. Представянето направи Иван Гранитски, собственик на издателство „Захарий Стоянов”, под чийто печат излизат книгите.


„Благодари на Гранитски, че издава български автори, особено когато става дума за история, за нашата национална идентичност, за основите на държавата и държавността. Част от тези книги са на акад. Косев, в чиято основа са събитията от турското робство и освободителните действия на българския народ, някои от лидерите на освободителното движение, оставили светла диря в нашата история. Това е особено актуално сега, в навечерието на 140-годишнината от Плевенската епопея и Освобождението на България”, подчерта Петков. По един екземпляр от представените издания: “Панайот Хитов“, “Васил Левски“, “Българският възрожденски дух“, “България и княз Бисмарк“, “Мидхат паша моли Бисмарк за пощада“, “Априлското въстание и възникването на Княжество България“, бяха подарени на библиотеките на плевенските читалища, на Регионална библиотека „Христо Смирненски” – домакин на събитието, и на културните институти в града. „За нас е важно тези творби да достигнат до максимално широк кръг от жителите на Плевен и областта, защото тяхната сила и стойност са с адресат в бъдещето. И ако ние съумеем да ги направим достояние на нашите деца, мисля ще сме изпълнили част от дълга, който имаме като граждани, като жители на града, който символизира освобождението на България”, категоричен бе Румен Петков.
В моето творчество съм показал как българския народ благодарение на Възраждането се е оформил сред съвременните народи и успява да си създаде своя държава, сподели пред присъстващия най-големият изследовател на епохата на Възраждането аказ. Косев. Той наблегна на темата за Освобождението и разказа любопитни факти от Руско-турската освободителна война.
Среща бе посветена на 140-годишнината от Плевенската епопея и е първата от поредица предстоящи срещи с участието на големи български учени, руски изследователи, академици.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: