С панихида и поднасяне на цветя в Плевен бе отбелязан Денят на румънската армия

23.10.2017 16:02

Посланикът на Румъния Н. пр. Йон Гъля посети днес Плевен по повод отбелязването на Деня на румънската армия 25 октомври. Той беше придружаван от военния аташе полк. Сорин Раду и отец Налуцо Опре – представител на Румънската православна църква у нас. По традиция в Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” беше отслужена панихида в памет на загиналите за Освобождението на Плевен румънски воини. В знак на признателност от името на Посолството на Румъния и Община Плевен бяха поднесени цветя пред плочата с имената на загиналите румънци на фасадата на Мавзолея, а по-късно и пред бюст-паметниците на полк. Кристодор Черкез и кап. Валтер Мърчиняну в двора на къщата музей „Цар Освободител Александър II”.

По време на среща същия ден Н. пр. Йон Гъля и кметът Георг Спартански обсъдиха програмата за честване на 140-ата годишнина от Плевенската епопея, събития, свързани със 100-годишнината от обявяването на Румъния за република, която ще се навърши през 2018 г., поддържането на паметниците на румънската бойна слава на територията на Община Плевен, проекти на плевенската администрация по трансгранично сътрудничество с партньори от северната ни съседка.

Посланикът на Румъния подчерта своята благодарност към Община Плевен за съхраняване паметта за събитията отпреди 140 год. и подвига на румънските воини освободители.

Дипломатите поднесоха цветя в Мавзолея на румънските воини в Гривица и в Главната квартира на Румънската армия в Пордим.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: