Дадоха официален старт на уникално 3Д студио за обучение в МУ-Плевен

11.10.2017 15:10

От 9 до 14 октомври 2017 г. в Телекомуникационния център на Медицински университет – Плевен се провежда юбилейното 15-то издание на традиционния младежки научен форум ХV Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари. Под мотото „Science: Uploading…“ („Науката: надграждане…“) програмата на събитието включва разнообразни и атрактивни инициативи с акцент върху най-новите постижения в областта на медицината и иновативните подходи в медицинското образование, наука и практика.

Тържественото откриването на конференцията бе на 10 октомври 2017 г. в зала „Амброаз Паре“, на което официални гости бяха кметът на Община Плевен Георг Спартански и почетният ректор на висшето училище чл.-кор. проф. Григор Горчев. В словото си ректорът на МУ-Плевен проф. Славчо Томов подчерта факта, че през последните години се е превърнало в традиция на емблематичния студентски форум да гостуват  именити учени и професори от световна величина – проф. Харалд Цур Хаузен, Нобелов лауреат за медицина; д-р Кеничиро Хасуми, основател на Международна изследователска фондация „Хасуми“, Япония и проф. Робърт Холоуей, пионер по роботизирана хирургия от Флорида Хоспитъл, САЩ. Всички те са горди носители на почетното звание Доктор Хонорис Кауза на МУ-Плевен, които с академичните си лекции дадоха възможност на студенти и преподаватели да се докоснат до световните достижения на медицинската наука и практика.

Проф. Славчо Томов продължи своето приветствие към младите хора в духа на мотото на конференцията тази година „Науката: надграждане…“, подчертавайки, че именно заради тях – студентите на плевенската Алма Матер – ръководството ежегодно надгражда иновативния облик на университета. Миналата година това се случи с въвеждането в обучението на първата 3Д медицинска маса за виртуални дисекции. А тази година нововъведението е още по-голямо като инвестиция и приложение както в обучението, така и в научноизследователската дейност на МУ-Плевен. Ректорът даде официален старт на първото за страната и Югоизточна Европа 3Д студио, което е инсталирано в зала „Амброаз Паре“ на Телекомуникационния център. Със специални 3Д очила аудиторията се потопи в триизмерната реалност на робот-асистирана операция, наблюдавайки движенията на хирурга с ръцете на робота в тялото на пациента. Високотехнологичната инсталация за 3Д ще се прилага за обучение на студенти, докторанти и специализанти на МУ-Плевен по всички хирургични дисциплини – гинекология, урология, ортопедия, кардиология, неврология и др. Инсталацията за 3Д обучение в МУ-Плевен е уникална като софтуер и управление, тъй като дава възможност на преподавателите да правят запис на всякакъв вид операции от совята клинична практика, извършени с 3Д медицинско оборудване – роботизирана система, 3Д ендоскопи и др. Системата за преподаване в триизмерен формат ще намери широко приложение и в провеждането на международни научни форуми, на които висшето училище ежегодно е домакин.

Снимки и информация: МУ-Плевен, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: