XV Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари започва днес в Плевен

09.10.2017 8:31

Юбилейното издание на традиционния за МУ-Плевен младежки научен форум, XV Международна медицинска научна конференция за студенти и млади лекари (MDSC), ще се проведе от 9 до 14 октомври (понеделник-събота) 2017г. в Университетски Телекомуникационен Ендоскопски Център на МУ-Плевен. С мотото “Science: Uploading…”, отново ще бъде акцентирано върху най-новите постижения в областта на медицината и фармацията, ще се наблегне върху персонализирания подход в лечението на онкологичните заболявания и ще бъде отворено поле за дискусия върху иновативни подходи в медицинското образование, наука и практика.
За трета поредна година конференцията ще стартира на 9-10 октомври 2017г. с „Есенно училище по Иновации в медицината“, на следните теми:

9 октомври 2017г. – „Персонализиран подход в лечението на онкологичните заболявания“, с модератор Новартис-България. Изтъкнати гост-лектори от гр. София и млади специалисти от МУ-Плевен ще представят актуални проблеми в различни области на персонализираната медицина.
10 октомври 2017г. – „Бъдеще и перспективи в минимално инвазивната хирургия“ с модератор доц. д-р Добромир Димитров, д.м. от клиника по Онкологична хирургия при Университетска болница „Д-р Георги Странски“, Плевен. Сред лекторите на събитието са и д-р Цветомир Иванов от клиника по Онкологична хирургия на УМБАЛ-Плевен, д-р Маниш Сачдева от катедра „Анатомия, хистология, цитология и ембриология“ на МУ-Плевен и д-р Мартин Караманлиев, УМБАЛ-Плевен.
На 10 октомври 2017 г. от 14:00 ч. ще се състои официалната церемония по откриването на конференцията, на която ще бъде присъдено почетното звание Доктор Хонорис Кауза на МУ-Плевен на проф. д-р Кипрос Николаидес, специалист по Фетална хирургия от King’s College, London, Великобритания. Церемонията ще завърши с академична лекция на проф. Николаидес и среща със студенти, специализанти и докторанти с интереси в областта на акушерството, гинекологията и феталната медицина.
Програмата на 11 октомври 2017 г. е наситена с изключително интересни и разнообразни събития:
Д-р Тотко Найденов, писател и главен редактор на вестник „Български лекар“ ще представи инициативата „Чилови дни“, която през 2017 година се проведе за 20 път.
Изкуството среща науката в петнадесетото издание на форума. С лекцията си „Скритата невроанатомия във фреските на Микеланджело от Сикстинската капела“ младият лекар д-р Хорациу Моиса, д.м. от Клиника по Неврохирургия на Университет по медицина и фармация „Карол Давила“ в Букурещ, Румъния ще потопи участниците в атмосферата на Ренесанса. Д-р Моиса ще представи и новости в областта на онкологичната неврохирургия в лекцията си „Мозъчни тумори: какво знаем до момента?“.
Проф. д-р Аспарух Аспарухов, д.м.н., Декан на ФМ при МУ-Плевен, Клиника по Ортопедия и травматология на УМБАЛ-Плевен, ще представи лекцията си: „Безопасност и ефикасност при директен преден достъп за пълна билатерална смяна на тазобедрените стави“.
За първи път в хода на конференцията ще се засегне темата за военната медицина и в частност – за военната хирургия. С лекцията си: „Войните и медицинският прогрес – приносът на военната медицина. Обзор на съвременното състояние“ капитан д-р Георги Попиванов, д.м. и лейтенант д-р Христо Петров от Клиника по Хирургия на ВМА-София ще запознаят участниците с основите и съвременните тенденции във военната медицина.
В рамките на форума е предвидена поредица от паралелни работни срещи с изцяло практическа насоченост, в хода на които, под ръководството на лекари-специалисти, участниците ще усъвършенстват уменията си в областта на хирургичните шевове и възли, кардиопулмоналната реанимация, PCR, гипсова превръзка, хорионбиопсия и др.
По повод юбилейното 15 издание на форума, на 12 октомври 2017 г. ще се проведе специално обособена секция „Ветерани“, в която бивши членове на Организационен комитет ще представят лекции в областта, в която работят. Специални гости на събитието ще бъдат:
Д-р Борис Таблов от клиниката по Анестезиология и интензивно лечение на болница Рупинер в Нойрупин, Германия, председател на Организационен комитет на I МDSC с лекцията “Advanced Trauma Life Support”.
Д-р Ивайло Ненов от клиниката по Кариохирургия на болница „Сърце и мозък“, Плевен, член на Организационен комитет на I, II и III MDSC с лекция „Текущо състояние и бъдещи тенденции в сърдечната хирургия”.
Доц. д-р Иван Иванов, д.м. от катедра „Патологоанатомия“ на МУ-Плевен, член на Организационен комитет на V и VI MDSC с лекцията „Някои предизвикателства в съвременната медицинска практика личен опит и дискусия“.
В хода на конференцията, на 12 и 13 октомври 2017 г. (четвъртък и петък), ще бъдат изнесени лекции от видни представители на медицинската наука у нас и в чужбина, сред които:
Д-р Петя Чавеева, д.м. е сертифициран специалист по Фетална медицина от школата на проф. д-р Кипрос Николаидес и автор на първата у нас вътреутробна операция при фетална диафрагмална херния, извършена през 2014 г. Тя ще представи фетална хирургия на живо с телемост от СБАЛАГ „Д-р Щерев“, София.
Д-р Кеничиро Хасуми, Токио, Япония, основател на Международна изследователска фондация Хасуми – България и Доктор хонорис кауза на МУ-Плевен, ще представи на 13 октомври 2017 г. академична лекция на тема: “Приложение на интраимунни дендритни клетки, комбинирано с химио и лъчетерапия, насочено към пациенти в нативна фаза IV предполага по-добра последователност при терапия на рака”. Д-р Хасуми в пионер в изследването и приложението на терапевтични противоракови ваксини чрез инжектиране на култивирани автоложни дендритни клетки за стимулиране на терапевтичен имунен отговор при онкологични заболявания. Проф. д-р Дийн Ман от катедрата по Патология в Университета Мериленд, Балтимор, САЩ ще се включи с лекцията си: „Интратуморно дендритно-клетъчно инжектиране в комбинация с радиационно индуциран тумор антиген специфичен имунен отговор при пациенти с напреднали ракови заболявания“.
Доц. д-р Иван Ламбев, д.м. от катедра „Фармакология и токсикология“ на МУ-София ще представи платформата за онлайн обучението по фармакология в лекцията си „Уеб-базирано обучение по фармакология разширено с избрана медицинска информация“ на 13 октомври 2017 г.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: