Джаз фестът в Плевен продължава днес с изпълнения на The Bedlam Club и Борис Ковач & New Ritual Quartet

30.09.2017 9:16

Днес е вторият ден от програмата на Есенния джаз фест в Плевен. От 18.30 ч. в парка на Регионалния исторически музей започва концертът на „The Bedlam Club“, а от 20 ч. ще се изявят Борис Ковач & New Ritual Quartet.

The Bedlam Club – синематик-джаз квартет, създаден от Самуел Покро – клавишни, кларинет (Франция) и Тавис Престън – контрабас (Шотландия). По-късно към тях се присъединяват и руският барабанист Дмитрий Ягодин и българският перкусионист Георги Попов. Свирили са на множество фестивали, от които можем да откроим „Аларма Пънк Джаз“, „Джаз Перелик“, честванията на 100-годишнината от рождението на Хулио Кортасар и“София Филм Фест“. Писали са и музика за късометражни филми. Техният джаз може да бъде и енергичен като рокендрол и меланхоличен като електро-ембиънт импресия. Както е и в живота.

Борис Ковач & New Ritual Quartet – Новосадският саксофонист и композитор Борис Ковач (наричан от международната критика „Майкъл Наймън от Войводина“) е легенда в европейската авангардна музика вече четвърто десетилетие. Създател през годините на формациите LaDaA Ba Orchest, La Campanella u Ritual Nova EnsemЫe, Ковач се епуска в различни пътешествия между жанрове, изкуства и епохи. В музиката му има и танго, и джаз, и класика, и австро-унгарски мелодични реминисценции, и кабовердианска меланхолия… Тази музика – и в своя танцово- енергичен, и във вглъбено-съзерцателния си вариант – носи духа на равнината (пейзажът във Войводина е доста сходен с този на Дунавската равнина). През 2017 г. Борис Ковач се е отдал основно на композиране, така че концертът в Плевен е един от
изключително редките случаи да бъде видян и чут на живо в последно време.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: