В Никопол отбелязаха 621 години от паметната битка за превземане на крайдунавския град

27.09.2017 14:31

В Никопол отбелязаха 621 години от битката за превземане на крайдунавския град.На 25 септември 1396 г. кръстоносците, дошли да бранят българската крепост, претърпяват поражение от османският владетел султан Баязид I. В края на годината пада и Видинското царство. Поражението при Никопол определя бъдещето на България и държавата ни престава да съществува пет века.

Да се поклонят пред подвига на младите рицари, дръзнали да се борят за спасението на България и Европа, граждани, ученици от четвъртите класове на СУ ”Христо Ботев” и деца от ДГ „Щастливо детство” сведоха глави и поднесоха букети от есенни цветя на 25 септември на символичния им гроб – паметника „От битки към прозрения и разбирателство”, и на паметника на загиналите рицари Хоспиталиери от Малтийския орден. За това информират от НЧ „Напредък 1871” в Никопол, организатор на ритуала.
Анелия Димитрова разказа за автора на паметника „От битки към прозрения и разбирателство”, който е колектив с ръководител скулптора Димитър Цонков. Тя припомни, че Д.Цонков е автор на бюст паметника на Васил Левски и на никополските опълченци.
Ще припомним, че на 17 октомври 2014 г. по повод 20 г. от дипломатическите отношения между България и Малтийския орден беше т паметникът на загиналите рицари Хоспиталиери от посланика на Суверенния Малтийски орден Камило Дзуколи в присъствие на вицепрезидента на България Маргарита Попова.

Снимки: Фейсбук страница на НЧ „Напредък 1871” – Никопол

#тагове:

НАЙ-НОВИ: